Opdateret 3. juli 2024 af Helle Lauritzen

Steeple analyse - Dansk eksempel fra erhvervsøkonomi

Hvad er Steeple analyse, og hvordan ser et dansk eksempel ud. Vi har samlet lidt information, om denne model og teori, som oftest benyttes i erhvervsøkonomi, eller andre handelsskole fag. Modellen giver mulighed for at forstå omkringliggende faktorer, og omverdens påvirkning.

kotters 8 trins model

Hvad er Steepl analyse?

Denne Steeple analyse model er grundlagt og skabt af Francis J. Aguilar fra Harvard Business School, og hvor denne model læner sig op af den velkendte marketings og interessent analyse model PESTEL. Denne model, lig PESTEL, giver et billede af forskellige faktorer, som har indvirkning på en virksomhed eller case.

Modellen er en forkortelse af følgende:

  • S - Social Demographic
  • T - Technological
  • E - Economic
  • E - Environmental
  • P - Political
  • L - Legal

Modellen uddybes lige efter, vi har været over, hvorfor det er vigtigt at kende til selve denne Steeple analyse og model. Grundlæggende benyttes den ofte i erhvervsøkonomi for at give et indblik i, hvilke omkringliggende ting som påvirker områder som økonomi, beslutningstagere, markedskrafterne, samarbejder og mange andre ting.

Det kan være afgørende for en virksomhed, hvordan de placerer sig og tager stilling til de forskellige parametre. Det kan derfor give et indblik i beslutninger, eller forholdet for den enkelte virksomhed.

marketing model

Uddybning af forkortelserne

Lad os dykke ned i de enkelte områder, og hvad de omkringliggende faktorer dækker over i Steeple analyse. Herunder kommer vi med løbende eksempel på dansk.

S - Social Demographic: Sociale parametre, som sociokulturelle områder. Det er alt fra livsstil, uddannelse, alder og eventuelle kønsforskellige i det marked en virksomhed befinder dig i.

T - Technological: Den omkringliggende teknologiske udvikling. Det kan som eksempel være alt fra AI opblomstring, ændring i infrastruktur og meget mere.

E - Economic: samfundsøkonomiske situationer i det pågældende land, eksempel hvis en dansk virksomhed påvirkes af renteopgang.

E - Environmental: det er faktorer af mere naturforgrenede områder. Det er alt fra klimaforandringer, naturfænomener, natur ressourcer og meget mere.

P - Political: Politiske beslutninger, som virksomheden ikke er herre over. Et godt dansk eksempel på dette punkt i modellen er den politiske beslutning om at nedlægge Mink erhvervet i Danmark i forbindelse med COVID19.

L - Legal: Sidst men ikke mindst i en Steeple analyse, ser man på evt. etiske forventninger i den enkelte branche indenfor bl.a. børnearbejde eller andre etiske normer, som gør sig gældende.

Bliv klogere med PK Medier

Vi har samlet en masse viden om alt fra:

 

Kilder

Ikke træt endnu? Læs videre herunder
menu-circlecross-circle