Opdateret 4. juli 2024 af Helle Lauritzen

Konflikttrappen: 7 trin til forståelse og håndtering

Konflikttrappen er et nyttigt værktøj til at evaluere en given konflikt og vurdere dens udvikling. Konflikttrappen beskriver hvordan konflikter optrappes og tilbyder løsningsforslag til konflikter på hvert trin.

Konflikttrappen

Hvor mange trin har konflikttrappen?

Konflikttrappen består af 7 trin fra uoverensstemmelse til polarisering. Gennem denne teori kan man altså analysere mange forskellige typer af konflikter alt fra skilsmisser til konflikter mellem børn, men også i et større perspektiv ved konflikter mellem stater. 

konflikttrappen

Konflikttrappens 7 trin

Trin 1: Uoverensstemmelser

På dette trin af teorien er konflikten ikke en reel konflikt endnu. Der er opstået uenighed og sammenstød af meninger. Dette forekommer normalt og opfattes ikke som starten på en konflikt. Parterne kan på denne trin selv løse konflikten.

Trin 2: Personificering

Af det 2. ud af 7 trin er det ikke længere kun en uoverensstemmelse, men der er nu opstået spændinger. Det er i dette trin man vil betegne det som en faktisk konflikt. Nu begynder personificeringen. Partnerne forsøger her at lægge et pres på hinanden og tænker egoistisk.

Trin 3: Problemet vokser

På dette trin af konflikttrappen flytter parterne fokus væk fra selve sagen til at få mere til personen. Diskussionerne afbrydes og konflikten er yderst sprængfarlig nu, hvis ikke du griber ind som tredje part.

Trin 4: Samtalen opgvies

På dette trin af konflikttrappen flytter parterne fokus væk fra selve sagen til at få mere til personen. Diskussionerne afbrydes og konflikten er yderst sprængfarlig nu, hvis ikke du griber ind som tredje part.

 

I alle konflikter kræves der professionel assistance efter trin 4. Om det gælder børn eller voksne, er det nu man skal gribe ind. Men definitioner af alle 7 trin udlægges, så du forstår konflikttrappen som teori.

Trin 5: Fjendebillede

Den oprindelige uoverensstemmelse er på dette trin glemt. Konflikten opsluger alle tanker og energi som et sort hul. Modparten skal undskylde og alt, hvad man siger og gør, retfærdiggøres ved at lægge skylden på den anden. Personen anses for selv at være skyld i situationen.

Trin 6: Åben fjentlighed

På det 6. trin af konflikttrappen er formålet nu at skade modparten og få personen til at bukke under. Dette kan forekomme gennem nedsættende og sårende kommentarer som nu forekommer almindelige. 

Trin 7: Polarisering

Parterne ønsker ikke længere at være i samme rum, eller måske endda arbejdsplads. Vær opmærksom på at afstand ofte ikke er nok, da de kan bekæmpe hinanden på afstand. Kollegaer kan bruges som våben mod hinanden eller hvis konflikten er mellem børn kan andre børn trækkes med ind i konflikten. Vær særlig opmærksom på dette som pædagog.

Bliv klogere med PK Medier

Kilder

Ikke træt endnu? Læs videre herunder
menu-circlecross-circle