Opdateret 30. oktober 2024 af Helle Lauritzen

Konflikttrappen: Konflikthåndtering teori i 7 trin

Konflikttrappen er et oplagt værktøj til at evaluere en given konflikt og vurdere dens udvikling. Den kan bruges til at beskrive, hvordan konflikter optrappes og tilbyder løsningsforslag og konflikthåndtering teori på hvert trin.

Konflikttrappen

Hvor mange trin har konflikttrappen?

En konflikttrappe har 7 trin. Hvis du er nysgerrig på spørgsmålet: Hvad er konflikttrappen?, skal du først og fremmest vide noget om hver af de 7 trin.

De 7 trin bevæger sig fra uoverensstemmelse til polarisering. Gennem denne teori kan man altså analysere mange forskellige typer af konflikter alt fra skilsmisser til konflikter mellem børn, men også i et større perspektiv ved konflikter mellem stater. 

konflikttrappen

Konflikttrappens 7 trin

Trin 1: Uoverensstemmelser

På dette trin af teorien er konflikten ikke en reel konflikt endnu. Der er opstået uenighed og sammenstød af meninger. Dette forekommer normalt og opfattes ikke som starten på en konflikt. Parterne kan på denne trin af konflikttrappe selv løse konflikten.

Trin 2: Personificering

Af det 2. ud af 7 trin er det ikke længere kun en uoverensstemmelse, men der er nu opstået spændinger. Det er i dette trin man vil betegne det som en faktisk konflikt. Nu begynder personificeringen. Partnerne forsøger her at lægge et pres på hinanden og tænker egoistisk.

Trin 3: Problemet vokser

På dette trin af konflikttrappen teori flytter parterne fokus væk fra selve sagen til at få mere til personen. Diskussionerne afbrydes og konflikten er yderst sprængfarlig nu, hvis ikke du griber ind som tredje part.

Trin 4: Samtalen opgvies

På dette trin af konflikttrappen flytter parterne fokus væk fra selve sagen til at få mere til personen. Diskussionerne afbrydes og konflikten er yderst sprængfarlig nu, hvis ikke du griber ind som tredje part.

I alle konflikter kræves der professionel assistance efter trin 4. Om det gælder børn eller voksne, er det nu man skal gribe ind. Men definitioner af alle 7 trin udlægges, så du forstår konflikttrappen som teori.

Trin 5: Fjendebillede

Den oprindelige uoverensstemmelse er på dette trin glemt. Konflikten opsluger alle tanker og energi som et sort hul. Modparten skal undskylde og alt, hvad man siger og gør, retfærdiggøres ved at lægge skylden på den anden. Personen anses for selv at være skyld i situationen.

Trin 6: Åben fjentlighed

På det 6. trin af konflikttrappen er formålet nu at skade modparten og få personen til at bukke under. Dette kan forekomme gennem nedsættende og sårende kommentarer som nu forekommer almindelige. 

Trin 7: Polarisering

Parterne ønsker ikke længere at være i samme rum, eller måske endda arbejdsplads. Vær opmærksom på at afstand ofte ikke er nok, da de kan bekæmpe hinanden på afstand. Kollegaer kan bruges som våben mod hinanden eller hvis konflikten er mellem børn kan andre børn trækkes med ind i konflikten. Vær særlig opmærksom på dette som pædagog i forbindelse med konflikthåndtering teori. 

Hvem kan bruge konflikttrappen teori?

Den konflikthåndtering teori, der kan udledes af denne konflikttrappe, er relevant for mange mennesker - både i privatlivet og i arbejdsmæssig sammenhæng. Mange mennesker kan have gavn af at blive klogere på: Hvad er konflikttrappen? og hvordan konflikter håndteres i privatlivet. Dette kan for eksempel gøre sig gældende i relationer med børn, forældre og partner. 

I arbejdsmæssig og uddannelsesmæssig sammenhæng er konflikttrappen for SOSU og pædagoger særligt relevant at kende til. Denne vil muligvis også være en del af studierne, hvorfor studerende skal kunne redegøre for  og diskutere denne konflikthåndtering teori.  

Bliv klogere med PK Medier

Kilder

Ikke træt endnu? Læs videre herunder
menu-circlecross-circle