Opdateret 21. marts 2022 af Peter Klitkou

SEO for begyndere - Bliv #1 på Google - Øvelse gør mester

hvad-er-office-365

Hvad er SEO, hvordan udfører jeg det, og hvad skal der egentlig til? Vi tager dig igennem små tips og tricks, som de fleste kan være med på uden at være tekniske genier. SEO er også for begyndere! Kom i gang med en lille guide.

Hvad er SEO? - og er det for begyndere?

SEO står for Search Engine Optimization - søgemaskineoptimering. Det er det arbejde, du lægger i din hjemmeside og din online tilstedeværelse, som gør, at du kommer op på Googles søgeresultater.

Men først lad os pointere, hvordan Googles søgeresultater hænger sammen. Først og sidst i en Google søgning finder du ofte det betalte indhold, som kaldes Google annoceringer. Virksomheder betaler penge for at deres annoncer skal befinde sig her, og derfor bliver det interessant at ligge som de første LIGE efter disse betalte pladser.

Her kommer SEO ind i billedet. Hvis du formår at leve op til alle SEO regler og retningslinjer, vil din hjemmeside performe, og du vises øverst i søgeresultaterne.

Vi vil dog minde dig om én ting, inden du sætter fuldt ind på SEO optimering - nemlig at Rom ikke blev bygget på én dag, og det gør SEO heller ikke. Det er vigtigt at vide for begyndere i SEO, så du ikke mister modet eller ikke mærker den store forandring på kort tid.

Søgemaskineoptimering kræver tålmodighed og kontinuerligt arbejde, hvor man plejer sin hjemmeside og dens autoritet. Hvilket dog ikke skal afskrække SEO begyndere.

Overordnede steps i SEO for begyndere

Det er essentielt i SEO for begyndere at vide, at du indenfor søgemaskineoptimering arbejder indenfor de tre taksonomiske niveauer, som er: Det tekniske, indhold og links. Hvis de tre elementer er optimeret, kan du potentielt ligge #1 på Google. Det lyder jo simpelt, men det er det ikke helt. 

For at imødekomme begyndere i SEO, så tager vi det i små steps, som er overkommelige, og hvor vi efterfølgende vil beskrive, hvilke indsatser der dækker de taksonomiske niveauer.

  1. Start med at udforme en søgeordsanalyse, som giver dig indsigt i, hvilke ord dine brugere søger på, og hvilke søgeord der er relevante for dig, og hvordan konkurrencen er. Du kan i dette step benytte et gratis værktøj som Google Search Console.
  2. Næste skridt for SEO begyndere er at optimere sidetitel og meta beskrivelse på alle dine sider i dit domæne. Din sidetitel SKAL begynde med dit ønskede søgeord og holde sig inden for 50-60 tegn. Din meta beskrivelse skal blot indeholde dit søgeord eller frase og være mellem 130-160 tegn. Hvis du fx benytter WordPress, kan du rette det nemt og hurtigt.
  3. Nu skal du fokusere på dit indhold. Dit søgeord skal gå igen ca. 2 gange pr. 100 ord på din side, så Google forstår dig, som eksperten. Derudover skal ordet indgå i overvægten af dine overskrifter. 
  4. I dine tekster rundt på siden er det nu vigtigt, at du skaber en god linkstruktur ved at linke internt rundt i mellem dine sider, samtidig med at du viser Google, at du kender til andre sider og dermed linker til relevante eksterne sider.

Om du er ved SEO for begyndere eller er let øvet, har du nok luret, at de tre taksonomiske niveauer indgår i disse trin. Undervejs har du både små tekniske initiativer, såvel som indholdsmæssige ændringer, og skabt links.

SEO for begyndere - kan jeg egentlig selv?

Disse første steps for begyndere i SEO er selvfølgelig enormt forsimplet, og der er utroligt mange lag, før man bliver rigtig dygtig til søgemaskineoptimering. Men du er kommet et godt stykke af vejen, hvis du blot kan krydse et par få af de ovenstående initiativer af. 

Hvis det hele virker uoverskuelig kan du selvfølgelig altid kontakte et professionelt SEO bureau, som både hjælper dig med de tekniske ændringer, oprettelse af linkstruktur og linkbuilding, men samtidig også hjælper med at skrive dit indhold. 

Men det er aldrig for sent at begynde på SEO, det er bare med at komme i gang. Du kan altid starte et sted, og der er aldrig noget, som bliver skabt forgæves. Husk: Øvelse gør mester - og en dag ligger du måske #1.

SEO konsulent - FAQ

Hvad er SEO?
SEO står for Search Engine Optimization, på dansk kaldet søgemaskineoptimering. Det er en indsats, som øger din organiske synlighed på Google, så du kan ligge #1 i søgeresultaterne.
Er SEO for begyndere?
Alle kan være med, og du kan selv foretage flere basale steps uden professionel hjælp. Dog anbefaler vi, at du får rådgivning af en SEO konsulent, så din indsats betaler sig, og du ser fremgang.
Tager SEO lang tid?
SEO er en langsommelig proces, hvor du konstant plejer din hjemmeside med tekniske og indholdsmæssige ændringer og opbygger linkbuilding. Indstil dig derfor på at bruge din tid over en længere periode.
Hvad er en god sidetitel?
En sidetitel er først og fremmest den korte tekst, som du først ser i dine søgeresultater. Denne skal begynde med dit søgeord/søgefrase og være inden for 50-60 tegn.
Hvad er en god meta beskrivelse?
Din meta beskrivelse er den tekst, som er at finde under din sidetitel. Denne beskriver dybere om din side og dig, men skal være inden for 130-160 tegn.
Ikke træt endnu? Læs videre herunder
chevron-down