Vi opnår kommision via links. Artiklen er derfor en annonce. Læs mere >

Afkastningsgrad | Lær at beregne og forstå nøgletallet

Når du har med regnskab at gøre, er der mange nøgletal, der er vigtige at have på plads. Herunder hører blandt andet virksomhedens afkastningsgrad, som siger noget om virksomhedens afkast på kapitalinvesteringer. Læs mere om hvordan man beregner og forstår det her.
Af 
maler Frederiksberg

Hvad er en afkastningsgrad?

Afkastningsgraden viser, hvor effektiv en virksomhed har været til at skabe et overskud ud fra den kapital, der er investeret af virksomheden. Det er ét af de mest væsentlige og centrale nøgletal, for en virksomhed.

Dette nøgletal kan uden problemer sammenlignes med andre virksomheders, selvom virksomhederne ikke er i samme branche, for at sammenligne effektivitet og værdi af kapitalinvesteringer. En afkastningsgrad er nemlig fuldstændig uafhængig af branchen.

Beregning af afkastningsgrad

For at beregne en afkastningsgrad skal man have fat i bestemte tal i virksomhedens regnskab. Her er der tale om virksomhedens resultat før skat (også kaldet “Resultat før renter”, “Resultat af primær drift” eller blot “Nettoresultat” i nogle regnskaber) og den samlede værdi af de aktiver, som virksomheden har.

Resultat før skat vil være at finde i resultatopgørelsen, og aktivernes værdi vil være at finde i balanceopgørelsen.

Afkastningsgraden beregnes ved at tage resultat før skat, gange dette med 100, hvorefter det hele divideres med virksomhedens aktiver. Dette giver følgende formel:

Resultat før skat x 100 / aktiver

Har man eksempelvis et resultat før skat på 600.000 kr. og aktiver til en værdi af 475.000 kr., så vil afkastningsgraden for virksomheden være:

600.000 x 100 / 475.000 = 26%

Dette vil, for denne virksomhed, sige, at når der investeres aktiver for 100 kr., så vil der komme 26 kr. i afkast på investeringen. Kort sagt; virksomheden vil skabe et overskud på 26% af den investerede kapital.

Er en afkastningsgrad negativ, vil virksomheden ikke skabe overskud på baggrund af kapitalinvesteringer.

Er du ikke en regnskabsnørd? Frygt ej. Der er masser af muligheder for at få hjælp til at beregne denne slags begreber. Få en introduktion her på siden. 

seo guide

Hvad er en god afkastningsgrad?

Om en afkastningsgrad er tilfredsstillende, god eller dårlig, er svært at vurdere. I sig selv, siger den ikke så meget om, hvorvidt den er god eller ej. For at vurdere, om en afkastningsgrad er fordelagtig, vil man skulle sætte den op imod markedsrenten.

En tommelfingerregel er at sige; at din afkastningsgrad skal som minimum være højere end markedsrenten, for at være fordelagtig.

Markedsrenten er den rente, som bliver fastsat på baggrund af kreditten, der udbydes på markedet, samt hvor mange, som efterspørger kreditten. Er efterspørgslen høj, vil markedsrenten stige, og omvendt, hvis den er lav, så vil markedsrenten falde.

Herudfra kan man så vurdere, om virksomhedens afkastningsgrad er lav eller høj, og denne vil man gerne have til at være høj - eller i hvert fald højere end markedsrenten. Er virksomhedens afkastningsgrad højere end markedsrenten, vil der være tale om en tilfredsstillende grad.

Afkastningsgrad og egenkapitalens forrentning

Når man taler om afkastningsgrad, er det også væsentligt at tale om egenkapitalens forrentning. Egenkapitalens forrentning er, ligeså, et nøgletal, men det viser, hvor meget virksomhedens ejere tjener på indskudt egenkapital.

Ved at sammenligne egenkapitalens forrentning kan det vurderes, om virksomheden skaber profit på fremmedkapital.

Er egenkapitalens forrentning mindre end virksomhedens afkastningsgrad, vil det sige, at virksomheden taber penge på fremmedkapital. Er egenkapitalens forrentning derimod større, vil det sige, at virksomheden får mere værdi fra fremmedkapitalen, end det koster at få den ind i virksomheden.

automationsflow - email marketing

Vi ved, det kan være uoverskueligt at sætte sig ind i begreber som dette – særligt hvis din virksomhed er nyopstartet er der mange ting at sætte sig ind i. Vi hjælper dig på vej med denne guide. Du er altid velkommen til at skrive til os, hvis der opstår flere spørgsmål.

Skab mere værdi i din virksomhed

Vi håber at ovenstående har gjort dig klogere på, hvad der er med til at vurdere virksomhedens profitable forhold.

Kunne du tænke dig at læse mere om, hvordan du kan skabe mere profit og værdi for din virksomhed, så kan emner som SEO eller marketing mix være inspirerende for dig. Du kan også tjekke vores forskellige modeller og forklaringer af dem som for eksempel Ansoff’s Vækstmatrice.

Vi hjælper mange virksomheder i forskellige brancher. Fx hjælper vi låsesmede og andre fagfolk, som skal ligge godt placeret på Google ved akut-opståede problemer. Her hjælper vi fx vedkommende med at komme op på ord som "bedste låsesmed Nørrebro".

Har du derfor brug for et nyt hjemmeside design eller ønsker at kende til en hjemmeside pris, kan du altid kontakte os for dit projekt.

YouTube video

Angivelse af kilder og test

  1. legalhero.dk - læs deres tips her. 
  2. virksomhedsguiden.dk - Se deres bedste tips her.

Hvor brugbart var dette indlæg?

Klik på en stjerne for at bedømme den!

Gennemsnitlig bedømmelse 5 / 5. Optælling af stemmer: 5

Ingen stemmer indtil videre! Vær den første til at bedømme dette indlæg.

menu-circlecross-circle