Hvad er Generation X egentlig, og hvordan omgås man dem bedst? De specifikke kendetegn og deres alder gør dem helt særlige, da de har ikke oplevet samme politiske modstand som eksempelvis Baby Boomer generationen forinden, men heller ikke samme frihed og teknologiske mindset, som Millenials, der er generationen efter. De betegnes som en form for invandrere i den teknologiske verden, men er bestemt hyppige brugere alligevel.
Denne generation defineres af befolkningsgrupper født mellem midt 60'erne (1965) til slut 70'erne start 80'erne (1980). Det bemærkelsesværdige ved Generation X er, at de er født ind i et samfund, hvor der i højere og højere grad blev skiftet fokus fra, at alting skulle handle om fællesskabet og samfundet, til at der i højere grad blev sat fokus på individet.
Hertil gik man fra devisen, "børn skal ses, men ikke høres", til at børnene i højere grad blev sat i fokus og hørt. Dette kommer også i særlig grad i spil, idet, at de er den første generation, der er blevet tilvalgt og ikke er født, fordi der ikke var andre valg. Det var nemlig i disse år, hvor aborten blev gjort fri og P-pillerne fik sit indtog.
De er desuden den første generation, der fik sit eget værelse, blev opdraget under mottoet, "I did it my way", og forældre til børn af Generation X, havde også et lang større fokus på at skabe sunde rammer for børnene, herunder både i forhold til opdragelse, men også særligt i forhold til maden, hvor økologi gerne var vigtigt i mange familier.
Nedenfor finder du en graf over generationerne omkring Generation X.
Generation X bliver også ofte omtalt som 'Nå-generationen', da de, i modsætning til deres forældre og eventuelt også bedsteforældre, ikke havde et generationsopgør eller en politisk eller social konflikt, som ellers normalt kendetegner ungdommen.
Børn af Generation X omtales også ofte som "nøglebørn", da de tit kom hjem til et tomt hus, fordi deres forældre havde travlt med at selvrealisere sig selv. Det var i denne periode, at skilsmissetallene også steg markant. Derfor vare børnene i denne generation ofte alene hjemme, og på ferier passede de også sig selv.
Af denne grund er det også typisk forældre født i 1960'erne og 1970'erne, der passer ekstra godt på deres egne børn og engagerer sig meget i både skole, forældremøder, mm. Det er i Generation X, vi også finder en stor del 'curlingforældre'. Børnene forkæles både materielt og med opmærksomhed, og det er vigtigt med en god work-life balance, så de kan bruge mest tid med deres børn.
Nå-generationen er desuden den sidste generation, der kan huske en tid inden udbredelsen af internettet. Dette gør dem dog bestemt ikke mindre kyndige i at bruge det meget. De har nemlig haft teknologien tæt ind på livet hele deres opvækst, da spillekonsoller og computere især var populære i deres barndom.
Folk fra Generation X bruger flittigt internettet både til at finde information, men også til at være sociale og shoppe. De bliver anset for at være teknologiske immigranter - i stærk modsætning til Generation Y, også kaldet Millennials, eller Generation Z, der i højere grad omtales, som 'De digitale indfødte'.
Det er kendetegnende for Generation X, at de bliver inden for det samme fagområde eller uddannelse. Det er ikke tilfældet for de efterfølgende generationer, der er kendt for ofte at skifte retning i deres arbejdsliv og afviger fra deres oprindelige uddannelsesbaggrund.
Generation X er mere loyale over for deres arbejdsgiver, dog ikke i samme grad som mellemkrigsgenerationen og babyboomerne.
I 1963 blev 13-skalaen indført i skoler, gymnasier og på universitetet, og derfor er Generation X også en gruppe, der er blevet opdraget til at brillere. For dem handler et arbejde i høj grad om at få succes, en god betaling, og i mindre grad, hvad titlen så er, hvis bare lønsedlen er god nok. Børn af Generation X er nemlig resultatorienterede individualister.
Det kendetegner også deres indsats på arbejdsmarkedet, hvor Generation X’erne typisk er resultatorienterede individualister, der ikke bryder sig specielt meget om detailstyring.