Vi kan opnå kommision gennem disse links. Artiklen er derfor en annonce. Læs mere >

Biopejs - Bedste tilbud på bio pejs til væg, udendørs eller fritstående

Er du på udkig efter den helt rette biopejs til dit hjem? En, der både kan skabe masser af varme og masser af hygge, og fungerer som et alternativ til en almen brændeovn. Find de bedste til bud bio pejs både til væg, udendørs og fritstående
Af 
Opdateret d. 17. august 2022
biopejs pkmedier
Her er en biopejs et rigtig godt valg, da den ikke fyrer materiale, der afgiver giftige gasser eller giftig røg, og som heller ikke har en negativ påvirkning på miljøet. Læs mere her. 

Det kan være svært at vurdere, hvilken bio pejs til væg, udendørs eller fritstående, man skal vælge, når man ikke kender til mulighederne. Der findes et væld af muligheder for, hvordan du på bedste vis kan opvarme dit hjem, så du kan holde varmen om vinteren og skabe hygge i sommermånederne. 

Vi hjælper dig gerne frem til et velovervejet valg. Derfor gennemgår vi her nogle fordele ved at vælge en god model for dig. Men først vil vi definere, hvad en biopejs er, og, ikke mindst, hvad den kan.

Hvad er en biopejs?

Først og fremmest er det måske relevant at afklare, hvad forskellen på en bio pejs og en brændeovn er. En fritstående pejs er et åbent ildsted, hvor flammerne frit kan få lov til at danse. Derimod er en brændeovn en lukket ovn, hvori man typisk fyrer brænde. Forskellen er således om ovnen er åben eller lukket.

En sådan model er således et åbent ildsted, hvor man fyrer biomateriale af. I en bio pejs vil man, i langt de fleste tilfælde, fyre med bioethanol, der er sprit eller alkohol, der er produceret på biologisk materiale. Derfor kan man altså heller ikke drikke det, det er kun beregnet til at fyre med i en bio pejs eller andre lignende varmekilder eller anordninger.

En almindelig pejs til væg vil typisk have skorsten til at føre røg og restgasser væk med. Dette er dog ikke behøvet ved en pejs på bioethanol. Her afbrændes bioethanolen helt uden røg, og derfor behøver du heller ikke en skorsten, når du får installeret en ønsket model.

Hvad er fordelene?

Der er mange fordele ved en biopejs. Først og fremmest, så er der ikke behøvet en skorsten, som nævnt ovenfor. Derudover, vil der ingen oprydning være efter afbrænding, da der ingen aske produceres, og derfor er det nemt bare lige at køre en klud henover ved rengøring.

Foruden dette, så fylder fyrematerialet langt mindre end en stor stabel brænde. Bioethanol købes nemlig i flasker, som kan gemmes væk i et skab eller i en skuffe.

Det gode ved denne type pejs er, at den kan installeres i ethvert hjem, netop fordi den ingen skorsten behøver, og så kan den også fås i flere forskellige typer. Du kan både så den til væg, som en væghængt pejs, til udendørs brug, som fritstående pejs og meget mere. Der er med andre ord masser af muligheder med en pejs.

Indretning med en biopejs

På grund af sin tilgængelighed, samt at den ikke behøver hverken skorsten eller et stort læs brænde, så er det gangske nemt at indrette dit hjem med en pejs på bioethanol. Du kan vælge at hænge den op på din væg, så den ligner en integreret pejs. Eller du kan vælge at have den fritstående ligesom en brændeovn, så den får samme autentiske look. Nogle modeller kan også hænges udendørs, hvorfor du kan finde et alternativ til en brændeovn til enhver smag. 

Særligt populært er det også, at vælge en udendørs model. Her kan du nemlig bruge din bio pejs udendørs i sommermånederne, når solen er gået ned og temperaturen falder.

En biopejs til væg er både smart til et mindre hjem, hvor der gerne må spares på gulvpladsen, men det ser også bare super smart ud og giver dit hjem et eksklusivt udtryk.

biopejs

Hvilken pejs på bioethanol skal jeg vælge?

Om du skal vælge en fritstående bio pejs eller en bioethanol pejs, som du kan hænge op på din væg, det er naturligvis op til dig. Skal din pejs integreres i indretningen, så kan man med fordel vælge en model, der kan hænges op på en væg, da den så kan agere ligesom en indbygget pejs eller bare tage mindre af rummet visuelt.

Går du derimod efter et mere rustikt og hyggeligt udtryk, så kan en fritstående bio pejs være et godt valg. Her får man nemlig en mere hyggelig stemning, især om vinteren, hvor man kan samles om pejsen og varme sig.

Men det er selvfølgelig ikke kun det æstetiske, man skal overveje, når man skal vælge sig en bioethanol pejs. Det er nemlig også værd at overveje størrelsen, da en større pejs vil bruge med ethanol. Forestiller du dig kun at bruge din biopejs i vintermånederne, så kan det være, at du skal have fat i en, du kan pakke væk i sommermånederne.

Er en biopejs et sikkert valg?

Da en bioethanol pejs er et relativt nyt fænomen blandt det store udvalg af varmekilder, som vi har her i Danmark, så kan det også være svært at vurdere, både om det er et godt valg i forhold til varme og funkion, men også især i forhold til, om det er et sikkert valg, når man tænker på brandfare, helbred og så videre.

Der er dog ikke de helt store punkter at være bange for. Man skal naturligvis altid være forsigtig, når man hælder bioethanol i sin pejs, så man ikke ender med at få hældt det ud over det hele, men ellers er en bio pejs forholdsvis ufarlig. Vi har dog i Danmark ingen lovgivning omkring biopejs, og det kan være en ulempe.

Selvom langt de fleste producenter af både pejse på bioethanol og almindelige pejse er dygtige og professionelle, så findes der også produkter ude på markedet, som er mindre gode. Er du i tvivl, om den bio pejs, som du har sat dine øjne på, er sikker, så kan du altid finde råd og vejledning på svenske og schweisiske sider.

Både Sverige og Schweiz har nemlig regler og love omkring produktion og brug af bioethanol pejs, og derfor kan du altid tjekke hjemmesider fra disse lande, hvis du er på udkig efter en sikker og brugervenlig model.

Noget som du selv kan være opmærksom på når du skal vælge en biopejs til dit hjem, er hvor mange brandkar, der er optimalt til det rum, som du ønsker at have en bio pejs i. Antallet af brandkar kan nemlig have en betydning for hvor meget kuldioxid, der bliver produceret i rummet. Når man brænder bioethanol bliver der skabt kuldioxid, som kan være skadeligt i store mængder, og derfor er det væsenligt at tage højde for, hvor meget der bliver udskilt per brandkar.

En tommerfingerregel som man kan følge her er, at hvis man har et rum på ca 25 kvadratmenter, så skal man vælge en biopejs med et enkelt brandkar. Hvis rummet derimod er ca 75 kvadratmeter, kan du roligt vælge en bio pejs med fire brandkar. Hvis du alligevel vælger en pejs med flere brandkar i et mindre rum, så kan du med fordel åbne et vindue eller en dør, for at lufte ud og få frisk luft ind i rummet.

Interesseret i mere om biopejse?

Du kan læse mere om biopejs indbygning her på siden, hvis du vil have en indbygget version.

Hvis du vil have en biopejs i væg, kan du læse mere om det her.

Køb brændsel af god kvalitet

Når man bruger en del brændsel til sin biopejs, så vil den nemme og hurtige løsning være at vælge det billigste. Men her kan du komme til at bide dig selv i halen.

Ofte vil bioethanol af ringere kvalitet nemlig brænde hurtigere eller fungere mindre effektivt, end hvis du havde givet et par kroner mere per liter. Derfor anbefaler vi til enhver tid, at du vælge et godt produkt. Vi anbefaler her til, at du vælger en bioethanol, der har en alkoholprocent på mindst 95%.

Det kan i længden blive dyrere at fyre, hvis du ikke har et ordentligt fyringsmateriale, og derfor bør du ikke gå på kompromis med hverken din bio pejs eller brændslet.

Bioethanol er dog væsentligt dyrere at fyre med end almindelig brænde til en brændeovn. Til gengæld er det sundere for indeklimaet, da det ikke udskiller røg og sod.

Kan en biopejs varme?

En bio pejs af god kvalitet har typisk en effekt på ca 2 til 3,5 kw og kan varme et rum på mellem 20 og 50 kvadratmeter op. Man kan derfor sagtens bruge en sådan pejs som en sekundær kilde til varme derhjemme, men ofte er dens primære formål at skabe en hyggelig atmosfære i hjemmet og som en eksklusiv dekoration.

Hvor meget varme man kan forvente af sin pejs kommer også an på hvor effektiv den er og hvor store flammer den kan lave, hvilket ofte kan komme an på kvaliteten af biopejsen og hvor gode burnerne er. Hvis man gerne vil have at den skal fungere som en ekstra kilde til varme kan man derfor med fordel vælge en pejs af lidt højere kvalitet.

Byg din egen pejs til biomateriale

Hvis du gerne selv vil være herre over designet af din bio pejs, kan du også sagtens det. Man kan købe forskellige kits med det man skal bruge til selve pejsen, men så kan du selv opbygge pejsen i f.eks. mursten eller gips alt efter hvad du ønsker og blot placere burnerkittet inden i.

Omdan din eksisterende brændeovn til en biopejs

Hvis du i forvejen har en brændeovn men er træt af alt det bøvl den medfølger i form af svineri og brænde, så kan du simpelthen lave den om til en pejs på ethanol. Det gør du ved at købe en burner, som du så kan placere indeni brændeovnen. Det er en super smart og nem løsning, hvor du ikke behøver at skille dig helt af med din brændeovn for at købe en helt ny pejs til bioethanol.

Hvor brugbart var dette indlæg?

Klik på en stjerne for at bedømme den!

Gennemsnitlig bedømmelse 5 / 5. Optælling af stemmer: 1

Ingen stemmer indtil videre! Vær den første til at bedømme dette indlæg.

cogclockmenu-circlecross-circle