Opdateret 8. februar 2024 af Peter Klitkou

Klumme - Bliv en dygtig klummeskribent allerede i dag

Skal du i gang med at skrive en klumme? Måske en valid én i en avis, eller måske bare som en opgave i dansk. Uanset hvad, så kan det være svært at komme i gang, hvis ikke man forstår genretræk og stilen for genren. Derfor tager vi dig her i hånden og viser dig vejen.

Hvis du skal blive den bedste til denne type tekstforfatning, er det med at læse med for regler og retningslinjer.

klumme

Hvad er en klumme?

Lad os starte helt basalt med, hvad en klumme egentlig er. En klumme er en tilbagevendende, typisk fast, og gerne humoristisk, kommentar i en avis, der ofte er skrevet af samme forfatter eller journalist. En klumme har ofte til formål at belyse nye vinkler af et emne, men ud fra den mening, som skribenten har til emnet.

Nogle af de helt særlige genretræk for klummer er naturligvis den delvist provokerende tone, der er at finde i teksten. Den vil i den forbindelse også altid være skrevet subjektivt. Desuden anvendes et frit sprog om typisk et aktuelt emne.

 

Hvordan skrives den?

Der er naturligvis flere måder, hvorpå man kan beherske kunsten at skrive klummer. Det kan, til at starte med, være en god ide at skrive en indledning, hvor du fører læseren ind i emnets problematikker. Her indledes en klumme ofte in medias res, men man er ikke begrænset hertil.

Når du har indledt din klumme og er klar til at gå videre, så er det især vigtigt, at du har læst op på emnet og forstået, hvad det handler om. Det er nemlig vigtigt, at du kan argumentere og diskutere med syn på sagen fra flere vinkler.

Du kan i diskussionen, eksempelvis, starte et nyt afsnit med: “På den anden side…”, der vil antyde et skift af vinkel i din klumme. Argumentationen behøver ikke at være stærk, da klummer typisk er drevet af subjektive holdninger og dermed ikke direkte faktuelle og objektive.

Med humor vil alle læsere af en klumme kunne sluge selv det mest barske og brutale emne uden de helt store problemer, og derfor er det også vigtigt at holde en vittig tone, når du skriver klummer.

Afslutningsvist er det altid godt med en lille opsamling, hvor trådene samles og din egen holdning bestemmes og kommer tydeligt frem. Her gives der ofte stof til eftertanke for læseren.

Layout for en klumme

Skriver du klummer til en avis, vil et layout typisk bestå af tre til fire spalter. Men skriver du en klumme som en opgave til skolen, så retter du dine tekster ind til venstre margin og forholdsvist indrettet til højre margin, for eksempel ved orddeling. På den måde er du ikke helt forkert på den.

En klumme har typisk en fængende rubrik, og derfor ville en relevant skrifttype, der både er letlæselig og har blikfang, være god. Du kan se en oversigt over gratis skrifttyper, som vi har samlet, lige her.

Godt at overveje ved forfatning af en klumme

Når du skriver en klumme, er det også værd at overveje, hvem du skriver til, for der kan være forskel på, om det er unge eller ældre, Generation Z eller Millennials, der skal læse teksten.

Ikke træt endnu? Læs videre herunder
menu-circlecross-circle