Vi opnår kommision via links. Artiklen er derfor en annonce. Læs mere >

Ejendomsvurdering - Se hvad din bolig er værd i 2024

Med en ejendomsvurderig kan du finde ud af, hvad din bolig er værd. I denne artikel får du svar på hvad kigger de på, når de laver en vurdering af dit hus, og hvor man kan få en gratis boligvurdering af sit hus.
Af 
bedsteejendomsmeagler
Der er flere ting, der er værd at være opmærksom på, når der er tale on ejendomsvurdering, og derfor kan det være en gode ide at søge råd og vejledning hos en med erfaring inden for boligvurdering, kreditforening og hvad kigger de på, når der laves en vurdering af dit hus.

Vores anbefalinger eksperter inden for ejendomsvurdering

Mægler Eksperten kan hjælpe med dig ejendomsvurdering

Mægler Eksperten

Professionel rådgivning
+10 års erfaring fra branchen
Landsdækkende sælgerrådgivning

En sådan sparringspartner og rådgiver kan man finde mange steder, men det er værd at vide, at man også kan få en objektiv og uvildig rådgiver, som gerne ser på dine sager, uden at have en økonomisk interesse i dit hussalg eller huskøb. Med andre ord, kan du få en sparringspartner eller rådgiver, der rent faktisk giver dig en objektiv hjælp og feedback ift. din boligvurdering.

Hvad er en ejendomsvurdering egentlig?

I sin enkelhed, er en ejendomsvurdering en vurdering af hus, bolig eller lejlighed, som estimerer ejendommens værdi. Der findes både private vurderinger, som kan foretages af en ejendomsmægler eller lignende, og så er der en offentlig ejendomsvurdering, som foretages af Skat.

Den offentlige ejendomsvurdering af Skat består ikke i en vurdering af dit hus, hvor de kommer ud og ser på det, som en ejendomsmægler ville gøre, men snarere i en undersøgelse af salgspriserne på boligerne i lignende områder. Her laves en boligvurdering af dit hus ud afra størrelse, stand, beliggenhed og alder, som en sammenligning.

Skats hjemmeside kan du til enhver tid finde en boligvurdering af en hvilket som helst ejendom. Det kan være interessant for en boligejer, -sælger eller -køber at se på vurdering af forskellige huse. Dette kan være sammenligning og din vurdering af dit hus og din nabos, eller det kan være en boligvurdering af et hus, du, som boligkøber, har interesse i.

Skats vurdering er en gratis vurdering af hus, og derfor er det ikke noget du betaler for, men kan tilgå alligevel til enhver tid.

En vurdering fra Skat er kun et skøn, ligesom mange andre vurderinger også er. Men denne type boligvurdering vil ikke kunne inddrage ejendommens stand, da der ikke har været en mægler eller andne faggperson ude og besigtige boligen. 

Som køber kan dette værktøj dog være en god mulighed for at få en boligvurdering af et potentielt lejligheds- eller huskøb. Det kan skabe et hurtigt overblik uden, at man skal tage rundt til ejendommene. Desuden kan det være en ejendom, som ikke er sat til salg officielt.

 

Ejendomsvurdering ved boligkøb

Når man taler om ejendomsvurdering ved boligkøb, så kan du med fordel få lavet en computerberegnet boligvurdering, som du kan sammenligne med den vurdering, som din ejendomsmægler har lavet.

På denne måde får du foretaget en boligvurdering helt uden, at den er påvirket af én ejendomsmæglers syn. Skal du have foretaget en vurdering af dit hus, kan det yderligere være en fordel at få flere ejendomsmæglere til at angive en vurdering.  

På denne måde kan du sammenligne, hvis der skulle være forskellige vurderinger og samtidig få et præcist indtryk af, hvad din bolig er værd.

Når man taler om ejendomsvurdering ved boligkøb, så kan du med fordel få lavet en computerberegnet ejendomsvurdering, som du kan sammenligne med den vurdering, som din ejendomsmægler har lavet.

En ejendomsmægler har ofte taget udgangspunkt i en lignende computerberegning, når han eller hun har lavet en boligvurdering. Heri er der så inkluderet forskellige faktorer, som computeren ikke tager højde for, fordi ejendomsmægleren eller -rådgiveren er trænet i at vide, hvilke forhold der er vigtige for værdien.

Du kan spørge din ejendomsmægler eller din rådgiver, hvis du er i tvivl om, hvad kigger de på, hvad du skal være opmærksom på, og hvad du kan gøre bedre for at få en god vurdering af dit hus.

Ejendomsvurdering - offentlig eller ved boligkøb

Hvad er en offentlig ejendomsvurdering?

Når man som husejer hvert år skal betale ejendomsskat, skal dette baseres på noget. Dette vil typisk være en beregning ud fra den offentlige ejendomsvurdering, som jævnligt laves af din bolig. En offentlig ejendomsvurdering danner således grundlaget for den beskatning, du får.

Skat's ejendomsvurdering udtrykker værdien af din bolig ved almindelig handel ved kontakt betaling. Vurderingen fastsætter således ejerboligens gennemsnitlige handelspris for ejendomme af samme stand, størrelse og alder, samt beliggenhed i et lignende område.

Der er dog ingen ny offentlig ejendomsvurdering blevet lavet siden 2011, da der arbejdes på at udvikle et nyt vurderingssystem, som bør mindske afvigelse fra de faktiske handelspriser, som tidligere vurderingssystemer har medført. En offentlig ejendomsvurdering af din eller en anden bolig vil således ikke være retvisende på nuværende tidspunkt.

YouTube video

Hvad betyder en ejendomsvurdering for dig?

En ejendomsvurdering bruges til forskellige ting, og derfor er det også værd at vide, hvad du skal bruge den til. Det kan være en god idé, at få foretaget en boligvurdering af sit hus - også selvom man ikke står med tanker om at sælge det.

At få foretaget en boligvurdering kan skabe overblik over ens økonomiske situation. Og man kan drage fordel af dette, hvis man pludselig skulle stå i en position, hvor man enten ikke kan blive boende i sin bolig, man skal købe sin partner ud eller noget helt tredje.

Beregning af skat

Den offentlige boligvurdering af dit hus, som Skat laver, er vigtig for den skat, som du skal betale for din bolig, ejndomsværdiskat. Denne type skat beregnes nemlig ved at tage udgangspunkt i den vurdering af dit hus, som Skat har lavet.

Bolighandel

En ejendomsvurdering er også vigtig, når man taler om bolighandel, hvad end det er en lejlighed eller et hus. Det giver din kreditforening mulighed for at vurdere, hvor meget de kan og vil låne dig. Skal du have et lån hos din kreditforening ved køb af en bolig, så er en ejendomsvurdering også vigtig. Som boligsælger kan en boligvurdering være afgørende for den pris, som din bolig sætte på markedet for.

Indhent tilbud

Prissætning ud fra vurderinger

Der findes forskellige måde at prissætte sin bolig på. Dette kan både ske ud fra:

  • Simpel prisvurdering baseret på kvadratmeterpris
  • Udbudspriser i samme postnummer
  • Salgsjusteret kvadrameterpris
Simpel prisvurdering baseret på kvadratmeterpris

Dette ejendomsvurdering til fastsættelse af pris. baseres på realkreditrådets gennemsnitlige kvadratmeterpris for området, ud fra realiserede handler, som ganges op med ejendommens vægtede areal. Denne metode tager altså ikke højde for ejendommens svagheder og styrker i forhold til lokation, mm.

Udbudspriser i samme postnummer

En ejendomsvurdering ud fra postnummerets lignende boliger beregnes ved at gange det vægtede areal for den pågældende ejendom med udbudskvadratmeterprisen. Herfra trækkes 5%, som repræsentation for et konservativt gennemsnit af afslag og nedslag på udbudspris af lignende boliger til salg.

Vurderingsprisen vil altså kunne beregnes således:

Ejendomsvurdering = ejendommens vægtede areal (i kvadratmeter) x median af udbudskvadratmeterprisen x 0,95 (de 5%)

Salgsjusteret kvadratmeterpris

Et slagsjusteret kvadratmeterprisestimat beregnes ud fra forudgående salg på samme adresse med den antagelse, at ejendommens relative pris ikke har ændret sig, set i forhold til gennemsnitspriserne for markedet. På den måde tages der lidt bedre højde for ejendommens styrker og svagheder i forhold til lokation, mm.

Vurdering af hus

En boligejer kan hurtigt så følelserne i klemme, når det kommer til en boligvurdering. En ejendomsvurdering kan nemlig vise sig at være lavere, end man havde troet, og så rammer det måske et ømt punkt, fordi følelser ofte overlapper dine økonomiske interesse. Derfor kan en vurdering af dit hus godt virke for lav, når der laves en computerberegning.

Omvendt, så kan en computerberegning af værdien også virke urealistisk høj i forhold til boligskat. En computerberegning kan sagtens være forkert, og derfor kan en gratis boligvurdering af hus være en god ide at få lavet. En ejendomsvurdering er både en fordel for dig, din ejendomsmægler, din kreditforening og meget andet.

Vær opmærksom på, at en computerberegnet boligvurdering ikke kan medregne din boligs stand i særlig præcis grad. Og derfor skal du ikke blive alt for overrasket, hvis du enten finder den skønnede vurdering af dit hus eller lejlighed for høj eller lav. 

Du kan bruge denne type boligvurdering som pejlemærke, men få altid gerne en fagperson til at foretage en vurdering af dit hus, hvis du ønsker et præcist skøn.

Indhent tilbud

Hos PK Medier

Hos PK Medier har vi masser af viden om forskellige emner, og derfor deler vi også gerne ud om det.

Vi er eksperter inden for SEO, der er en vigtig disciplin, som enhver virksomhed, der har en hjemmeside, bør kende til. Bag en god og succesfuld hjemmeside ligger der nemlig SEO, visuel og teknisk, samt linkbuilding, der alt sammen er med til at underbygge og gøre siden mere autoritær. Når du har lavet god SEO optimering med både intern og ekstern linkbuilding, vil Google se din side som ekspert i sit felt, og dermed trække din side op.

Vil du vide mere om dette, kan du med fordel få et kursus i det. Vi kan tilbyde dig et kursus i SEO både som enkelt person, men vi kan også sagtens give et kursus til din virksomhed - dette indebærer alle de vigtige aspekter af søgemaskineoptimering, herunder linkbuilding. Læs om vores kursus her.

Vi laver også guides tilde bedste produkter på markedet, og derfor kan du også finde guides, som vores fuldautomatisk kaffemaskine med kværn guide, der kan hjælpe dig med at vælge den rigtige kaffemaskine eller espressomaskine. Her kan vi guide dig til den bedste espressomaskine eller kaffemaskine ud fra dine behov. Er det egentlig en espressomaskine, du skal have, og ikke en almindelig kaffemaskine? Læs med her.

Læs også mere om robotstøvsuger til hundehår her.

Flytter du i hus, kan det være lækkert med en god el-ladcykel. Lad os guide dig til den bedste el ladcykel her. Du kan blandt andet finde modeller fra Mustang og Babboe.

Angivelse af kilder og test

Hvor brugbart var dette indlæg?

Klik på en stjerne for at bedømme den!

Gennemsnitlig bedømmelse 3.6 / 5. Optælling af stemmer: 7

Ingen stemmer indtil videre! Vær den første til at bedømme dette indlæg.

cogclockmenu-circlecross-circle