Color grading er en proces, hvori man i redigeringen af en videoproduktion, eller en fotosession ændrer farver og lys på det materiale, man har optaget.
Det kan bruges til flere forskellige formål. Det kan blandt andet bruges til at matche farven i klip fra forskellige scener, redde farve- og lysopsætning i klip, der ikke er blevet som forventet eller tilføre en specifik og ønsket stemning til et klip.
Mulighederne er næsten uendelige – og med de rette farver og den rigtige lysopsætning, kan man tilføre helt nye og unikke stemninger til materialet.
Color grading er ofte den del af den samlede produktion, der udføres til sidst i procesen.
Det skyldes, at man som udgangspunkt kun bør benytte det på netop de klip, man ved man skal bruge – og dermed undgå spildtid på at colorgrade materiale, der ikke skal anvendes.
Allerede i 1900-tallets sorte/hvide film behandlede man filmstrimlerne med forskellige farver, så de var tilpasset den ønskede stemning og følelse i det specifikke klip. Denne form for farvekorrigering kaldte man film tinting.
Et tip: En persona hjælper dig i dit analysearbejde. Læs mere om begrebet her.
Du kender det måske fra dit eget liv. At farver og lys kan have en afgørende betydning for dit humør, for den stemning der hersker, når du ser en film eller den atmosfære der opstår, når mørket indfinder sig hver aften.
På samme vis kan color grading fungere som et helt afgørende værktøj til at fange og skabe netop disse stemninger.
Der kan nemlig være en stor forskel på atmosfæren i optagelser eller billeder, alt efter om de har et blåligt og køligt udtryk eller er varme og gullige.
Vil man forstærke følelsen af glæde og lykke i en specifik optagelse, kan man med fordel colorgrade med varme farver, der skaber en harmonisk og stemningsfuld følelse.
På samme vis kan koldere farver underbygge nedtrykte følelser, hvor fokus eksempelvis er på at skabe frygt og uhygge hos seeren.
De fleste professionelle programmer, til at klippe optagelser eller redigere billeder, har i dag et indbygget color grading-værktøj. Derfor foregår stort set alt color grading også digitalt.
Alligevel er korrigering af lys og farver på film langt fra et nyt værktøj.
Color grading, som vi kender det i dag, er baseret på nøjagtigt samme principper. De mange teknologiske muligheder har dog medført, at farverne ofte er tilrettet meget diskret, således at man ikke lægger mærke til det.
En dygtig fotograf er en mester i color grading!
Color grading er som nævnt et værktøj med uendeligt mange muligheder. Af samme årsag kan det virke som en stor mundfuld, når du skal kaste dig ud i dit første color grading-projekt.
Der er dog gode råd at hente lige her, da vi i det følgende guider dig igennem tre basale indstillinger, du bør have fokus på, når du colorgrader dit materiale.
Justeringer i materialets farvebalance giver mulighed for at øge eller mindske intensiteten af individuelle farver. Fokus er på de primære farver, det vil sige rød, grøn og blå.
Lad os eksempelvis sige, at du er i gang med at colorgrade en actionfilm. For at skabe den rette stemning og følelse i scenerne, er optagelserne ofte mørkere og med nuancer af blå.
Arbejder du med farvebalancen kan du således skabe en unik stemning i din actionfilm, så de blå og mørke toner er med til at fortælle din historie.
Om du colorgrader videooptagelser eller billeder, er processen den samme. Forskellen er dog, at color grading af videooptagelser kan være mere tidskrævende, da billedet er i konstant bevægelse.
Kontraster i optagelser eller billeder kan ligeledes spille en stor rolle. Kontrasten kan variere fra kamera til kamera.
Nogle kameraer optager med en højere kontrast, mens andre kameraer, vil optage i en lavere kontrast.
Optager dit kamera med en lavere kontrast, vil du have mere plads til at justere i farvekorrektionen.
Kontrasten justerer lysstyrken og lysintensiteten i dine optagelser. Det betyder også, at jo højere kontrasten er i dine optagelser, desto tydeligere bliver forskellen mellem lys og mørk.
Er du ikke ekspert i color grading, kan software tilegnet color grading synes uoverskueligt og svært.
Heldigvis findes der en masse, i forvejen definerede, farveindstillinger og LUTs, der gør color grading en del lettere. Disse kan hjælpe dig et godt stykke af vejen og hermed gøre arbejdet med color grading en del nemmere.
I programmer som Premiere Pro og Final Cut Pro kan du også manuelt justere og redigere i farverne på dine optagelser, så de bliver nøjagtigt, som du ønsker dem. Vil du vide mere, så tøv ikke med at tage et kig på vores Facebook eller kontakt os.