Vi opnår kommision via links. Artiklen er derfor en annonce. Læs mere >

Clickbait - hvad er det og hvilken betydning har det?

Hvad er clickbait egentlig, og hvordan bruges det? Der er mange spørgsmål, og disse vil vi i det følgende besvare. Der kan nemlig være fordele ved at bruge det, når man forsøger at markedsføre sig online, men man skal også være varsom med brugen.
Af 
maler Frederiksberg

Hvad betyder clickbait?

Du er har sikkert selv set eller oplevet det, når du har bevæget dig rundt på internettet, og herunder især på de sociale medier. Her bruges clickbait, som er en form for online annonceringsmetode, til at fange opmærksomheden fra brugere og få dem til at klikke ind.

Ordet “bait” er engelsk for agn eller lokkemad. Derfor kan clickbait hurtigt oversættes til eller få betydning som kliklokkemad, som egentlig er meget rammende for konceptet. Det omhandler nemlig typisk en overskrift, et link eller lignende, som bruges til at lokke brugere til at klikke ind, åbne en side eller andet.

På den måde bruges provokerende overskrifter eller billeder til at lokke bruge ind og få dem til at bide på med et klik. Det er derfor et omdiskuteret begreb, som ofte omtales med en negativ betydning. Dog er det yderst effektivt til at tiltrække opmærksomhed.

Hvad er clickbait?

Som nævnt, så er clickbait en annonceringsmetode, der bruges til online markedsføring. Det går i bund og grund ud på at fange brugerens opmærksomed eksempelvis gennem en opsigtsvækkende titel eller overskrift, samt ofte også med et billede eller andet visuelt materiale. Det er nemlig designet til at lokke brugere til at blikke på indholdet.

Det er ofte vilde overskrifter og titler i forbindelse med et link, der karakteriserer clickbait. Og det er også i særligt høj grad skræmmende, provokerende eller forførende tekst, overskrifter eller billeder, som anvendes, når brugere skal lokkes til at klikke ind på en side, en artikel eller et specifikt link.

Typisk er formålet at få brugeren til at klikke ind på et hyperlink, eller bare link, der er en genvej fra én side til en anden. Dette link giver så adgang til indhold eller omdirigerer til en anden side. Clickbait har fået lidt af et dårligt ry for at være useriøst, og for at lokke brugere til at klikke på noget, som viser sig at være uinteressant eller ligegyldigt.

Clickbait har ofte en negativ klang, da mange kan føle sig snydt af en overskrift og føle sig lokket til at klikke ind på en hjemmeside, hvor indholdet derefter ikke lever op til overskriften.

Dog kan clickbait også bruges på en mere sofistikeret måde, hvor læserne faktisk føler, at de får noget ud af at læse artiklen samtidigt med at virksomheden genererer clicks.

Hvordan virker clickbait?

Clickbait er lavet til at fange brugernes opmærksomhed. Det gøres, som nævnt, typisk ved hjælp af opsigtsvækkende billeder og overskrifter. Clickbait forbindes ofte med noget negativt, fordi det i mange tilfælde er en vildledning, hvor brugeren lokkes til at klikke ind på et specifikt link, som fører dem til en ny side eller en anden artikel.

Ofte ses det, at den side, artikel eller lignende, som brugeren ender på, vil være irrelevant, være en reklame eller give unyttig viden eller information. Dog kan det være et effektivt middel for virksomheder, der gerne vil have mere trafik på deres side.

YouTube video

FAQ – Clickbait

Hvad betyder clickbait?
Clickbait er en sammentrækning af de to engelske ord “click” og “bait”. Bait betyder agn eller lokkemad, og click er det engelske ord for klik. Med andre ord, så er det kliklokkemad, som bruges til at lokke folk til at klikke sig ind på en side eller på et specifikt link
Hvad er clickbait?
Clickbait er en form for online annoncering, som ofte omfatter en provokerende eller opsigtsvækkende overskrift eller et vildt billede, som indeholder et link, der fører brugeren videre. Slut destinationen vil ofte være en reklame eller uinteressant tekst. Clickbait handler i bund og grund bare om klikket ind på siden.
Hvordan virker clickbait?
Clickbait virker ved, at en et billede eller en overskrift skal vække nysgerrighed hos en læser, der skal lokke læseren til at klikke sig ind på artiklen, linket eller ligenende, så afsenderen genererer trafik på siden. Ofte vil linket føre til en side, som måske ikke nødvendigvis er relevant for overskriften, og derfor kritiseres clickbait ofte.
Hvorfor er clickbait vigtigt?
Det er vigtigt at have et stærkt brand, og for at have dette skal en stærk hjemmeside ofte føre slagets gang. For at siden kan betragtes som stærk, vil der være brug for trafik, og her er clickbait en god måde at skabe trafik på. Således bruges spændende overskrifter eller billeder til at gene brugere ind på siden.

Angivelse af kilder og test

  1. contentmarketinginstitute.com - alt om clickbait. 
  2. tekstspot.dk - Hvad er clickbait

Hvor brugbart var dette indlæg?

Klik på en stjerne for at bedømme den!

Gennemsnitlig bedømmelse 4.3 / 5. Optælling af stemmer: 6

Ingen stemmer indtil videre! Vær den første til at bedømme dette indlæg.

chevron-downmenu-circlecross-circle