Opdateret 13. november 2023 af Peter Klitkou

404 fejl | Er du i tvivl om hvad 404 fejl betyder?

Hvis du får en side frem, som melder 404 fejl er det ganske normalt, der kan sommetider komme en fejlkode op på denne måde, og lige præcis denne fejl er den mest gængse, der popper op på hjemmesider, når man surfer rundt på internettet.

404 fejl

Det hænder en gang imellem, og det ville være overraskende, hvis ikke du har oplevet denne fejl før. Andre udtryk som hjemmesiden kan vise for samme fejl er:” 404 error”, “fejlside”, “siden blev ikke fundet”, “file not found”.

Ved alle disse udtryk er det den samme fejl, som er opstået, hvilket er et standard HTTP svar fra en browser. Det betyder, at det er et problem, du som søgende på nettet ikke selv har mulighed for at løse.

Uanset hvilken slags browser du gør brug af, kan denne 404 fejlbesked dukke op. Så hvis du skifter til en anden browser, vil det sandsynligvis ikke ændre fejlen på hjemmesiden.

Det kan ske for alle hjemmesider og er ofte et problem, som opstår, fordi man indtaster en webadresse, som ikke eksisterer, eller fordi en hjemmeside er blevet ændret, og der dermed er ændret webadresse - også kaldet URL.

Det kan ske, at du søger på Google eller har et link til en hjemmeside, som fører dig videre til en side, hvor der står 404 fejl.

Hvad betyder 404 fejl på en hjemmeside? 

Når en hjemmeside melder om denne fejl, er det helt lavpraktisk, fordi alle servere har en standard 404 fejl side, denne fortæller hjemmesiden, at det ikke er muligt, at finde den webadresse der søges efter. Det vil sige, at man ikke kan finde en side på den URL eller den hjemmeside, der er indtastet i browseren.

Det man også kalder 404 fejl er et dødt link, og når overemnet er SEO, kan det være en belastning for en hjemmeside, at der henvises til denne slags webadresse. For at undgå disse fejl, og dermed optimere ens hjemmeside til søgemaskiner, er det vigtigt, at der ikke forbindes døde links til hjemmesiden.

For at undgå fejlen kan man tjekke ens hjemmeside for døde links, hvilket man nemt kan gøre ved hjælp af forskellige programmer som f.eks. Screaming Frog. Programmet analyserer data tilknyttet din hjemmeside, så man hurtigt kan få overblik over mangler og fejl. Hvis du vil læse og vide mere om det, kan du undersøge, hvordan man bliver klogere på teknisk SEO.

Der findes dog mange andre værktøjer end Screaming Frog til at søge efter en 404 fejl eller lignende fejl, og det kan være frugtbart at scanne ens side regelmæssigt, så du er sikker på, at brugerne har en god oplevelse på din hjemmeside, og at fejl som denne bliver løst så hurtigt som muligt.

Hvad kan jeg gøre hvis jeg ser en 404 fejl?

Det kan være en god ide at tage kontakt til indehaveren af hjemmesiden. Sommetider sker der nedbrud eller andre tekniske fejl, som indehaveren kan være uopmærksom på. Det kan derfor være en fordel, hvis du kontakter den pågældende virksomhed, så de bliver klar over fejlen.

Når der opstår en 404 fejl, er det noget webudvikleren eller virksomheden kun kan løse. Du kan læse mere om, hvordan det kan fikses her. Er det din hjemmeside du har problemer med, og dine besøgende derfor ikke får fat i den side, de skal have fat i, er der flere ting, du kan gøre.

Tre ting du skal være opmærksom på, hvis en af dine sider er påvirket af en 404 fejl:

  1. Tjek op på de interne links, der er på den pågældende side. Er der fejl her, kan det være her dit problem opstår.
  2. Tjek op på domæne og URL. Har du ændret dit domæne, kan det have indvirkning på din side. Hvis du ikke har foretaget en korrekt redirect, kan 404 fejlen opstå.
  3. Tjek sociale medier og find ud af, om det er det rigtige link, som er blevet delt med brugerne.

Der er dog også andre tricks i bogen, som kan gøre brugeroplevelsen til dine besøgende eller potentielle kunder mere glidende. For hvis de besøgende møder en 404 fejlside, kan man tilrettelægge sin side, så ikke man mister de besøgende ved for eksempel at:

  1. Indsætte et søgefelt på sin hjemmeside. Så kan brugeren forsøge med stikord, at finde det de er på udkig efter.
  2. Hvis der er andre links, som fører dem videre til andre sider, som hvis du har andre sider der er populære.
  3. Du kan sørge for at siden er sjov eller genkendelig, så brugeren husker din side, hvilket kan gøres på mange måder, og her er det kun kreativitet, som er en hæmsko.

Brug for hjælp og sparring til din hjemmeside?

SEO kan være en jungle, og hvis din virksomhed er gængs med 404 eller andre fejl, kan det give god mening at investere i professionel hjælp udefra. I slipper for at skulle finde rundt i alle de aspekter, der er i forhold til SEO, de konstante nye tiltag, som regelmæssigt ændres for at rangere højt. 

Har du problemer med din hjemmeside, kan det være, at den skal optimeres, eller at synligheden kunne blive bedre for brugerne. Hos PK medier er vi eksperter inden for hjemmesider og alle SEO opgaver. Du er velkommen til at kontakte os, så kan vi hjælpe jer videre med de problematikker I måtte have.

404 fejl FAQ

Hvad betyder 404 fejl?
404 fejlen opstår på hjemmesider hvis man forsøger at klikke sig ind på en side som ikke findes. Dette kaldes også et dødt link, det kan være en hæmsko for en hjemmeside hvis der opstår fejl som denne. 
Hvad gør jeg ved en 404 fejl?
Hvis det er din side eller domæne som har problemer med 404 fejl, er der flere aspekter som der skal tjekkes igennem for om fungerer. Det kan enten være en fejl på de interne links din side gør brug af. Det kan også være du har skiftet domæne navn og den gamle adresse ikke redirecter ordentligt til den nye.
Ikke træt endnu? Læs videre herunder
chevron-downmenu-circlecross-circle