Opdateret 19. november 2021 af Peter Klitkou

Hvad er en portal?

Du bruger dem med stor garanti, mere eller mindre, hver evig eneste dag. Måske blot uden at vide det. Portaler er nemlig over det hele på world wide web. Men hvad er det - og hvad kan de bruges til? I dette indlæg giver vi dig et dybdegående indblik i en, måske, helt ny verden for dig - nemlig portalernes verden. Så bliv hængende lidt endnu og læs med!

Portal

Portaler

Du kender sikkert udemærket til ordet portal, og det ordet primært af kendt for. Nemlig at være en indgang til noget. Ordet anvendes ofte i forbindelse med arkitektur, som en beskrivelse af indgangen til en bygning, imens ordet fra science fiction og fantasy ofte er forbundet med en adgang til andre verdener. Det er med andre ord noget, der fører et andet sted hen.

Det samme er tilfældet, når man taler om en portal i relation til internettet. Her karakteriseres det ved at være specifikke hjemmesider på internettet, der virker som en slags indgang til specifikke informationer. Hvordan indholdet er samlet på denne hjemmeside varierer. Det kan enten ligge direkte på den såkaldte portal, eller linke videre til andre hjemmesider, hvor de specifikke informationer kan tilgås.

Betegnelsen går mange år tilbage

Begrebet portal har i et digitalt øjemed eksisteret siden midt 90’erne i forbindelse med fremkomsten af internettet. Dengang - og til stadighed, har der været diskussioner og forskellige synspunkter på, hvad en portal er, og hvad den optimalt skal og bør bestå af, for at blive betegnet som en ‘rigtig’ en af slagsen.

Typisk siger man dog, at den bør eller skal være ‘altafdækkende’ indenfor et bestemt emne eller en specifik målgruppe.

Hvor finder jeg en portal?

Ved fremkomsten af internettet og dermed begrebet var den et vigtigt buzzword for mange internetbrugere, der brugte en portal som velkomstside for deres internetbrowser, fordi den eksempelvis både samlede nyheder, vejrudsigter og søgemaskiner på én forside.

At kalde betegnelsen et buzzword den dag i dag, ville nok være at overdrive. Men ikke desto mindre er de stadig en stor del af vores hverdag og digitale liv.

Se bare nedenfor:

  1. Santander Bank - Som en af de største banker i Eurozonen har Santander søgt at opbygge en ny platform til virksomheder, der kan integreres med eksisterende software - og samtidig give plads til nyt indhold og nye funktioner.
  2. Borger.dk - En hjemmeside, der udover at samle relevante informationer og funktioner til danske borgere også linker videre til andre relevante sider, der kan være til gavn for den enkelte bruger.
  3. Youtube - En velkendt spiller og adgang på internettet, der ligesom ovenstående eksempler indeholder underholdning, information og læring.
borger.dk er en portal

Borger.dk er et eksempel på en portal.

Der findes mange flere adgange og dermed portaler ude på det store internet - de er nemlig over det hele, når blot man har fået øje på det omtalte begreb.

Portal FAQ

Hvad er en portal?
En portal er en hjemmeside der virker som en indgang til forskellige informationer samt andre hjemmesider.
Hvor finder jeg en portal?
Der findes mange portaler rundt omkring på internettet. Borger.dk, Santander Bank og Youtube er eksempler på portaler som findes.
Hvor længe har betegnelsen portal eksisteret?
Betegnelsen portal har eksisteret siden midt 90'erne, samtidigt med internettets fremkomst.
Ikke træt endnu? Læs videre herunder
chevron-down