Opdateret 28. februar 2022 af Natasja Grønfeldt

Hacking | Lær mere om hacking, og hvordan man undgår det

Få styr på dit domæne og din webmail gennem DanDomain. Hvad er DanDomain, og hvordan får jeg adgang til et domæne, en hjemmeside og en webmail herigennem? Vi hjælper dig igennem dine spørgsmål og sætter dig ind i, hvad DanDomain kan.

gantt kort

Forstå hacking

Hacking er et begreb, der er essentielt at kende til i 2022, i den digitale tidsalder vi lever i, er det et ret populært udtryk, som bruges i mange henseende. Der findes nemlig forskellige typer af hacking, som man kan blive udsat for, og de kan i høj grad variere. Hertil er der også forskel på, om det er erhverv eller privatperson, som udsættes.

Helt basalt betyder hacking en uautoriseret adgang til en computer, det kan dog forekomme på mange måder. Hacking er nemlig et ekstremt bredt begreb, som rummer både uskyldige narrestreger til storpolitiske krigserklæringer. Dermed er det ikke blot privat personers digitale identitet, som kan blive påvirket, det kan også være institutioner.

Hacking begrebets mudrede betydning skyldes det faktum, at samfundet på få årtier er blevet mere komplekst, hvad angår computerteknologi. Hackere udnytter svage punkter på sikkerheden af computere, og dette gør de af forskellige årsager. Det kan være alt fra uskyldigheder til ondsindede årsager.

Hvilke typer hacking findes der? 

Man opdeler typisk hacking i de fire nedenstående kategorier. Opdelingen er baseret på de forskellige typer hackere, som Europol har opdelt.

  • De kriminelle hackere
  • Hacktivister
  • Script kiddies
  • Hackere ansat af staten

Uddybning af de forskellige hacking typer

De kriminelle hackere
Er typisk dem, som stjæler personfølsomme oplysninger om mennesker. Det kunne eksempelvis være kreditoplysninger. I denne kategori er der også de hackere, som overtager hjemmesider og stjæler data, hvor de efterfølgende kan de finde på at kræve penge i bytte for at levere oplysningerne tilbage. Metoden er også kaldet ransomware (en malware som låser dine oplysninger mod betaling).

Hacktivister
Dette er en blanding af ordene hacking og aktivist, som oftest er personer, som hacker sig ind i systemer, fordi de mener at internettet bør være frit og åbent. De er drevet af ideologiske interesser, og her er det primært virksomheder eller offentlige institutioner, som en politisk protest. Eksempelvis har hacktivister, afsløret og truet virksomheder, som krænker menneskerettighederne.

Script kiddies
Her er der ofte tale om mennesker, som laver hacking på hjemmesider af ren nysgerrighed, og fordi de kan. Det er eksempelvis unge teenagere, som kender hinanden fra spil- og gaming netværker.

Hackere ansat af staten
Det siger lidt sig selv, men helt konkret er det deres job at hacke sig ind på informationer om borgere eller virksomheder. Det kan således også være viden omkring andre stater eller deres egen. Det er oplysninger, som kan bruges i militære henseende, politisk eller for at have viden om forretningshemmeligheder.

Et hackerangreb er typisk grundet jagten på en økonomisk gevinst

Som oftest er et hacker angreb og hacking generelt drevet af en økonomisk gevinst. Personen kan overtage kontrollen på din computer og nemt operere i det skjulte. Der er dog måder, man kan forsøge at undgå dette på, hvilket er ved hjælp af følgende forholdsregler: 

  • Klik ikke på ukendte links og filer over besked eller i mails 
  • Hav en firewall slået til
  • Se efter e-mærket, når du handler på nettet 
  • Hold dine programmer på computeren opdateret 
  • Sørg for at have stærke adgangskoder 

Det var vores råd til at undgå hacking. Hvis du vil vide mere om, hvordan du øger din hjemmeside sikkerhed eller vil vide mere om hjemmesider, kan du læse meget mere om det i PK mediers univers af viden. 

FAQ

Hvad betyder hacking?
Hacking betyder en uautoriseret adgang til en computer eller en digital platform. Det kan have store konsekvenser for både privatpersoner, organisationer eller virksomheder. 
Hvad gør man hvis man bliver hacket? 
Alt efter om du er blevet hacket, som privatperson eller virksomhed, er det vigtigt, at du får overblik over, hvad det er, som er blevet hacket. Er det personfølsomme oplysninger, og på hvilken måde har de fået adgang? Du skal dog aldrig overføre penge til den kriminelle og kan sagtens indblande politiet hurtigt. 
Hvad gør man med en hacket hjemmeside?
Hvis dit websted bliver hacket, skal du bevare roen og kontakte det bureau eller virksomhed, som sørger for dit websted. Få altid en professionnel ekspert til at se på skaden, så det kan udredes på bedste vis.
Ikke træt endnu? Læs videre herunder
chevron-down