Opdateret 13. november 2023 af Peter Klitkou

Sitemap | Hvorfor er et sitemap vigtigt for en website?

Søgemaskinerne elsker, ligesom læseren, at finde en hurtig og nem vej rundt i dit indhold, hvilket et sitemap hjælper dig med. Et sitemap giver nemlig både din bruger og dig selv overblik over din hjemmesides indhold samtidig med, at det fremmer din sides SEO optimering og dermed din synlighed i søgemaskinerne.

sitemap

Hvad er et sitemap?

Inden vi begiver os for langt ud i, hvorfor det kan være vigtigt at udforme sig og have et sitemap, så lad os tage en beskrivelse af, hvad ordet betyder.

Et sitemap er helt overordnet et “kort” over dit indhold på din hjemmeside. Du kan både udforme det i hånden i fysisk forstand, inden du laver din hjemmeside men også digitalt i strukturen efterfølgende.

I den fysiske forstand kan du tegne og mappe dit ønskede indhold, og hvor det skal ligge og befinde sig på din side. Det kan hjælpe dig til, at specificere under hvilke faner indholdet skal ligge samt, hvilke kategorier du ønsker at have og meget mere. Det kan give dig et brugbart overblik over dit indhold før opstart.

I den digitale forstand fungerer et sitemap som en guideline og oversigt, så brugeren nemmere kan finde rundt på din hjemmeside. Ofte ligger der flere tekster, end der er placeret i menu linjen, og de kan derfor i stedet placeres i et sitemap i bunden af din hjemmeside, så brugeren fortsat nemt kan klikke sig ind.

Derudover påvirker det også din sides “SEO-værdi”, og hjælper Google med at indeksere og finde rundt i dit indhold. Da optimering af teknisk SEO blandt andet omhandler din struktur, er det optimalt, hvis dine SEO-sider ikke ligger mere end 3-4 led ud. Her er et sitemap effektivt, da du kan placere det således, at det er at finde på samtlige sider i bunden.

Forskellige typer af sitemap

Der findes forskellige slags sitemaps: HTML-sitemap, XML-sitemap samt billed- og video-sitemap.

  • HTML-sitemap: Her oprettes manuelt en kodet side, med en oversigt over dine sider på hjemmesiden - både for brugerens og Googles skyld. Denne side er statisk og skal opdateres undervejs. Derfor vil næste site-map have sine fordele.
  • XML-sitemap: Denne type er et dynamisk sitemap, som automatisk opdateres. Du kan gennem wordpress tilkoble et plugin, Yoast SEO, som hjælper dig med denne type sitemap. Dette plugin sørger for at holde din XML fil opdateret med eventuelt nyt indhold. Det har ikke den store betydning for placeringen i søgeresultaterne, men har fokus på at Google nemmere aflæser din side.
  • Billede og video-sitemap: Denne type sitemap samler et overblik over dine billed- og videofiler, så Google bedre, hurtigere og nemmere aflæser denne type af filer. Det giver mest mening at benytte, hvis du har en side, som er billed- eller videotung.

Hvis du mangler vejledning eller hjælp til dit sitemap, kontakt endelig et SEO-bureau.

Læs også om SEO værktøjer, eller skydeskivemodellen her. 

Sitemap FAQ

Hvorfor er et sitemap vigtig for din hjemmeside?
Et sitemap giver et klart overblik over, hvordan din hjemmeside skal hænge sammen, og hvordan det kommer til at fungere. Du kan både lave et fysisk sitemap for selv at få overblik over din hjemmeside og placering af ting, og du kan lave et sitemap på selve hjemmesiden, så en kunde kan finde rundt og med SEO fordele. 
Hvad er de forskellige typer af sitemap, og hvad bruges de til?
Der findes forskellige former for sitemaps. Hver type lægger vægt på en specifik ting. Der er HTML-sitemap, som er et sitemap til dig og Google, så det bliver mere overskueligt at få overblik over din hjemmeside. XML-sitemap hjælper dig med at vedligeholde opdateringer på hjemmesiden uden, at du skal bruge kræfter på det. Billede og video-sitemap er ment til, at Google kan få et samlet overblik over dine filer og mapper.
Ikke træt endnu? Læs videre herunder
chevron-downmenu-circlecross-circle