Opdateret 8. februar 2024 af Peter Klitkou

Lederudvikling - 5 gode råd til motivation og glæde

God ledelse kræver personlig lederudvikling, så dine ansatte er motiveret og skaber resultater. For at kunne engagere og motivere dine medarbejdere, er der altafgørende, at man selv har fokus på egen udvikling. Der er mange definitioner, men i sin enkelhed handler det om, at man er i stand til at udvikle den enkelte leder, således at vedkommende har bedre forudsætninger for at kunne udvikle egne medarbejdere.

lederudvikling

Hvad er lederudvikling? 

God ledelse kræver personlig lederudvikling. For at kunne engagere og motivere dine medarbejdere, er der altafgørende, at man selv har fokus på egen udvikling. Der er mange definitioner på lederudvikling, men i sin enkelhed handler det om, at man er i stand til at udvikle den enkelte leder, således at vedkommende har bedre forudsætninger for at kunne udvikle egne medarbejdere.

Det er meget vigtigt at anerkende, at alle ledere er forskellige og behøver differentieret personlig udvikling. Du kan med fordel afholde et udviklingskursus i hele landet - herunder både Århus, København, Sjælland eller resten af Danmark, hvor en ekspert indenfor området vil hjælpe dine ledere godt på vej. Vi anbefaler https://www.mindness.dk/

Nedenfor har vi samlet 5 gode råd til, hvordan du kan udvikle dine ledere bedst muligt. 

1. Lær lederen at kende 

Som nævnt ovenfor er der ikke to ledere, der arbejde ens. Hvis du ønsker den bedst mulige udvikling, bør du først og fremmest sætte dig ind i, hvem vedkommende er, og hvilke kompetencer og svagheder, personen besidder. Det er vigtigt, at lederen har selv har kendskab til disse for at kunne videreformidle og udvikle sine egne medarbejdere. 

2. Afhold kursus 

Et kursus har til formål at ruste medarbejdere sammen, og de fleste virksomheder oplever gode resultater efter at have gjort brug af et udviklingskursus. Du kan både overveje at afholde kursus udelukkende for lederne, men du kan med fordel og holde kursus for den enkelte leder medarbejderne, der arbejder under ham. Man kan tilmelde sig utallige slags kurser med forskellige formål, hvad end der er I Århus, København, resten af Sjælland eller måske et helt andet sted?

3. Lære lederen hvordan, vedkommende skaber motivation hos egne medarbejdere

En afgørende faktor for god ledelse er evnen til at kunne motivere og engagere sine medarbejdere personligt. Dog ses det ofte, at mange ledere simpelthen ikke har kompetencerne til at kunne motivere sine medarbejdere. God motivation kommer i mange former og størrelse, og der bør føres dialog med den enkelte medarbejder om, hvad der motiverer ham/hende. 

4. Lær lederen at tage et skridt tilbage

Det ses ofte, at mange ledere påtager sig for meget ansvar og nærmest overtager medarbejdernes opgaver - eller konstant kigger dem over skuldrene for at sikre, at deres arbejde bliver udført korrekt. Det kan virke personligt demotiverende for mange, da de vil føle, at deres arbejde ikke bliver udført tilstrækkeligt, og de samtidig vil føle sig overvåget af deres leder. Det er i stedet vigtigt, at lederen anerkender medarbejderne for deres gode arbejde, og lader dem have det fulde ansvar over egne arbejdsopgaver. 

5. Lær lederen at være åben 

Som leder vil man ofte stå i situationer, hvor man er nødsaget til at forholde sig til holdninger eller andet, som man ikke i er enig i. Selvom man som leder oftest har det sidste ord, er det meget vigtigt at være anerkendende og forstående overfor folks forskelligheder og interne behov. Måske kan det virke mærkeligt, at Birgitte har brug for at arbejde hjemme et par gange om ugen, men i denne situation er det meget vigtigt, at lederen formår at være så åben som muligt overfor alle medarbejderne uanset hvilke forespørgsler, de måtte have. På denne måde vil medarbejderne opleve at blive respekteret og hørt, hvilket er en vigtig forudsætning for personlig motivation. 

Udvikling af dine ledere kan både foregå på et mere personligt og intimt plan, men du kan også vælge at afvikle kursus til formålet. Et kursus har til formål at ruste medarbejder/lederne sammen, i stedet for at have fokus på udelukkende den enkelte medarbejders personlig udvikling. Der findes mange varianter, der passer til ethvert behov - man kan både afholde et mere uddannelsespræget kursus, eller man kan vælge et mere action-præget men forskellige udfordringer. 

Et kursus afholdes i hele landet - herunder flere steder i Århus, København, Sjælland eller resten af Danmark. Der findes mange smukke naturområder på Sjælland, hvis du ønsker et mere action-præget kursus. Ønsker du et mere uddannelsesorienteret kursus er København eller Århus et oplagt valg. 

YouTube video

Kilder

Ikke træt endnu? Læs videre herunder
menu-circlecross-circle