Komparativ analyse metode - hvad går det hele ud på?

En komparativ analyse metode er god at have kendskab til, hvis man skal sammenligne forskellige ting. Det kan være alt fra virksomheder, tekster, metoder, digte og meget andet. Med denne metode går man i dybden med forskelle og ligheder, så man i sidste ende får indblik i årsagssammenhænge, også kaldet kausalitet (årsag/virkning).

Af 
seo bureau i København

Hvad er en komparativ analyse? 

En komparativ analyse metode er en videnskabelig metode, som bruges til at undersøge verden og genstande. Den er særligt god at bruge, hvis du gerne vil sammenligne noget. Det kan være alt fra en tekst, sociale og politiske sammenhænge, en hjemmeside eller noget helt fjerde.

Metoden kan bruges til at analysere alt fra tekster til sociale og politiske fænomener, så den er nyttig at kende. 

Hvad kan man bruge komparativ analyse metode til

Metoden kan bruges til at finde forskelle og ligheder mellem ting, og giver derfor et godt grundlag til at beskrive og analysere disse. Man bruger også metoden til at udvikle typologier og modeller, eller den kan bruges til afprøvning af hypoteser om kausale sammenhænge. 

Komparativ analyse design

Der er forskellige fremgangsmåder at gå til, hvis du skal i kast med en komparativ analyse metode. 
 
Når du bruger metoden i en opgave, kan du vælge først at gennemgå de ting du vil analysere hver for sig, og så sammenligne til sidst, eller du kan starte ud med sammenligningen, og altså analysere begge ting sideløbende. Det er op til dig, og begge fremgangsmåder er korrekte. 
 
Det bedste design af en opgave er overskuelig for læseren, og har en rød tråd. Det gælder altså om at bygge din analyse på den måde, der er mest brugervenlig. Det bedste design kan også afhænge af, hvor mange analysepunkter du skal igennem. Gør dig gerne nogle overvejelser om din opgaves opbygning, før du starter på selve analysedelen.
komparativ analyse 1

Vælg den rigtige metode til din opgave

Der findes et hav af metoder, der kan bruges til at sammenligne genstande, fænomener m.m., og det er ikke uden betydning, hvilken du vælger at bruge. Metoderne kan nemlig noget forskelligt, og har alle sine styrker og svagheder. Det er derfor ikke sikkert, at en komparativ analyse metode er det bedste valg for netop din analyse. 

Andre metoder kunne være:

  • Kvantitativ metode 
  • Kvalitativ metode 

 

Hvis du vil vide mere

  • Læs mere om metoden her
  • Se også her
menu-circlecross-circle