Vi kan opnå kommision gennem disse links. Artiklen er derfor en annonce. Læs mere >

Faldstamme - Hvad er det? Bliv klogere på denne del i dit afløb

Det er ikke sikkert, at du har hørt om det før, og måske har du. Men en faldstamme er en vigtig og nødvendig del af din bolig og er ofte noget som forbinder flere lejligheder i et etagebyggeri. Det kan altså være en god ide for dig, som bor i lejlighed, at kende til begrebet ‘faldstammer’.
Af 
faldstamme

Lad os finde svar på dine spørgsmål her, så du er informeret om funktionen. Men hvad er så en faldstamme? Først og fremmest er det lodrette rør, som løber langs et etagebyggeri, og som er afløbet. Det samler spildevand og samler det til det samme afløb ud af etagebyggeriet.

Få 3 tilbud på renovering af faldstamme

Hos 3byggetilbud kan du få 3 gratis og uforpligtende tilbud ved at indsende en formular udfyldt med den opgave du gerne vil have hjælp til. Kontakt dem i dag, og så hører du fra dem inden længe.

Få 3 gratis tilbud her

Det kan være svært at vide noget om de ting, der befinder sig skjult i dine vægge. Men disse rør og en faldstamme befinder sig ofte omkring toilettet, og kan være en del af din væg og lagt i præfabrikerede vådrumsmoduler. De kan derfor gemmes flot og sikkert. Det er vigtigt at man også er opmærksom på udluftning af satmmerne, da det ellers kan komme til at lugte.

Eksperter ved, hvordan den smartest, flottest og mest praktisk placeres og gemmes væk er Modulett. De laver præfabrikerede vådrumsmoduler, som indebærer en faldstamme og andre rør og installationer. 

Modulett kan hjælpe jer med jeres renoveringsprojekt i etagebyggeri, hvor der skal udskiftes elementer som rør på badeværelset. Med de præfabrikerede vådrumsmoduler kan du hurtigere og nemmere få styr på renoveringnen og dermed forkorte perioden.

Hos Modulett bliver dine inkorporerede rør, eller andre moduler til vandinstallationer, specialfremstillet. Det vil sige at du er sikret, at de rør som virksomheden bruger er særligt egnet til dit konkrete projekt. Kigger du på at få renoveret din toilet tilslutning med faldstamme, vil de rør, som Modulett bruger, være særfremstillet til dit toilet. Derudover bruger de genanvendeligt alumiumum i alle deres moduler.

Hvor længe holder en sådan stamme? De holder normalt op til 70 år, og de skal derfor ikke udskiftes ofte. Men bor du i et gammelt etagebyggeri, anbefaler fagpersoner at I får gennemtjekket jeres systemer og rør. 

Skal jeres udskiftes findes der (groft sagt) to forskellige måder at gøre dette på. Delvis og total renovering og udskiftning.

Kend til de to renoveringsmuligheder

Hvis den er gal med jeres stamme, kan det være en ide at foretage enten en delvis renovering af jeres faldstamme eller en totalrenovering. Men hvad er de forskellige, og hvad sker i processen?

Delvis renovering

Når der foretages en delvis renovering, går man ind og renoverer og reparerer på den eksisterende stamme. Det sker blandt andet ved en relining eller strømpeforing af stammen. En delvis renovering kan være relevant, hvis jeres faldstamme er utæt og I ikke ønsker og udskifte den.

En relining er en alternativ løsning til udskiftningen, og er en bæredygtig løsning, hvor du så vidt som muligt benytter dig af den gamle stamme. Denne metode indebærer, at man renser stammerne og lægger en form for coating på indersiden med et plastmateriale kaldet “Polyurethan”. 

Ved en delvis renovering bliver de vandretliggende ledninger vedligeholdt. Det er altså kun de lodretstående ledninger, som bliver udskiftet. Det kan være en stor fordel, blot at benytte sig af en delvis renovering, hvis dette er muligt.

Du kan nemlig spare penge, ved at bibeholde dele af eksempelvis dit toilet tilslutning. Derudover er der også miljømæssige fordele, da det er færre moduler, som skal udskiftes og derved fremstilles.

Total renovering

Kort fortalt går dette ud på at I skifter hele modulet ud, så der indsættes nye rør, installationer, faldstamme m.m. Det kan være en idé, hvis jeres rør og installationer er mange år gamle, og dermed mangler en fornyelse. 

Det kan give store vandskader, hvis der er utæt stamme eller rørene er forældet. Det kan også forårsage utilstrækkelig vandcirkulation og dårligt afløb. Hvis det står galt til, vil det altid være en fordel at skifte de gamle rør ud med nye - fremfor en delvis renovering.

Det kan give store vandskader, hvis der er utæt stamme eller rørene er forældet. Det kan også forårsage utilstrækkelig vandcirkulation og dårligt afløb. Hvis det står galt til, vil det altid være en fordel at skifte de gamle ud med nye - fremfor en delvis renovering. 

I kan med en totalrenovering også få samlet installationer og rør i et præfabrikeret vådrumsmodul, som giver dig både funktionelle og æstetiske fordele, og du kan sikre jer for fremtidige vandskader med de rette moduler. 

Du kan på denne måde også optimere din rengøring, da du kan integrere dit vådsrumsmodel med din faldstamme ind i væggen, og derfor undgår unødvendige overflader, som skal holdes rene.

Se nærmere på Modulett - som netop er eksperter i præfabrikerede vådrumsmoduler, hvis I i jeres etagebyggeri skal have udskiftet eller renoveret rør og vandinstallationer.

Bliv klogere på hvad en strømpeforing og relining er

Hvad er en faldstamme?

Vi har tidligere nævnt strømpeforing og relining af en faldstamme i forbindelse med delvis renovering af et badeværelse. Men hvad indebærer de to ting og processer egentlig. Det vil vi hjælpe jer med kort at få et overblik over.

Strømpeforing

Hvad er en strømpeforing? Når der er tale om strømpeforing af en faldstamme betyder det at der indlægges et beskyttende lag på indersiden af en eksisterende stamme. På den måde kan du forlænge levetiden på stammerne uden, at du behøver at skifte den helt ud. 

Teknisk set indebærer en strømpeforing at der på indersiden påføres en “strømpe” bestående af filt eller glasfiber, også kaldet en invendig polyesterforing. Det består af kunstharpiks, som beskytter for eventuelle skader på stammen. Denne proces foregår ved hjælp af trykluft, som holder strømpen på plads med en “ballon”.

Det er ofte ældre lejlighedskomplekser, hvor disse stammer kan være i dårlig stand. I stedet for at skifte hele systemet, som er et meget dyrt og omfattende projekt, kan man vedhjælp af strømpeforing slippe for denne totale udskiftning. Det er derfor både økonomisk og tidsmæssigt en bedre løsning. 

For at man kan benytte sig af strømpeforing kræver det, at man opdager de problemer, der måtte være, i tide - altså inden stammen er faldet helt fra hinanden, da det i sådanne tilfælde ikke kan lade sig gøre med strømpeforing, men der i stedet må en ny stamme til.

Relining

Den anden form for delvis renovering er denne relining, som ligeledes er en bæredygtig løsning på en forfalden faldstamme, da du udnytter og optimerer den gamle og eksisterende stamme. 

Her påføres der ikke en strømpe, men der lægges en coating på indersiden af et plastmateriale kaldet polyuretan. Det vedligeholder røret på indersiden, så skader undgås. Når der skal foretages en relining af en stamme skal den først renses grundigt inden påføring af coating.

Fordele ved denne type af renovering er, at dette plastmateriale polyuretan hæfter fast på stort set alle typer af rør-materialer i alt fra støbejern, rustfrit stål, PVC og meget andet. Derudover er dette plastmateriale elastisk og kan derfor dække eventuelle ujævnheder og huller i stammen.

Et andet plus ved at foretage denne coating er at stammerne beskyttes på indersiden forr kemiske stoffer der strømmer igennem stammen gennem tiden. Det er en god idé, hvis man tænker på vedligeholdelsen.

Det gode ved disse to former for renovering af faldstamme, stømpeforing og relining, er at de ikke er til gene for beboere på samme måde som en total renovering. Det kan gøre uden for hjemmet, og med minimal gene i boligerne.

Vi anbefaler dog altid at kontakte professionelle, som kan hjælpe med at rådgive jer i den specifikke situation i står i. Behovet kan variere, og det kan være nødvendigt at foretage en total renovering. Derfor skal I altid kontakte fagpersoner angående projektet i står overfor.

dørtelefon trådløs

Står du til at skulle have udskiftet din faldstamme? Så kan det være et større projekt for hele dit lejlighedskompleks.

Hvad er udluftning af en faldstamme?

Når man taler om disse stammer, og ikke mindst vedligeholdelse og renovering af dem, så er det også vigtigt at tale om, hvad udluftning af dem er. Det er nemlig et helt afgørende og vigtigt punkt for vedligeholdelse af dem. Uden udluftningen af denne type stamme, kan du få nogle rigtig kedelige oplevelser.

Alle vil helst gerne undgå en ubehagelig oplevelse, især når det drejer sig om om spildevand og hvad det egentlig er og kan. I bund og grund, så er udluftning af stammer præcis det, som ordet angiver: man lufter ud, fordi der netop samles gasser og tryk, som potentielt kan have en negativ konsekvens.

Når du i forvejen læser om hvad er en faldstamme, så er det også relevant at komme omkring dette emne, og derfor giver vi dig her en hurtig introduktion til, hvad udluftning af dem er.

Hvad er det?

Udluftningen afhjælper det vakuumtryk, der opbygges, når der skylles ud i dit toilet. Det er det samme tryk, der sikrer, at der ingen lugtgener kommer fra dit toilet og afløb på dit badeværelse, men snarere føres væk fra dit hjem. Disse gasser og lugte føres så ud af boligen, typisk gennem en ventil på taget.

Vigtigt at huske

Bor du i en boligforening, vil de typisk have styr på, hvad er en faldstamme, hvad den kan og hvordan den behandles. Men bor du, eksempelvis, i et fleretagers hus, så er det dig selv, der skal have et øje på udluftningen. For er systemet ikke i orden, eller bliver den ikke udluftet, som den skal, kan du ende med toiletvand eller lignende på gulvet.

Du kan også risikere, at vandet suges ud af dit toilet fra det vakuumtryk, der dannes i dine rør, så vær gerne opmærksom på dette. Husk også at være opmærksom på, at dine stammer ikke er utætte. 

I alle boligforeninger har de styr på hvordan en faldstamme fungerer - og de holder den ved lige.

faldstamme i boligforening

Hvad bruges en rørskjuler til?

Når du får skiftet dine rør eller faldstamme ud, indsættes både rør og stamme i en rørskjuler. Den hjælper både på praktisk at holde disse installationer samlet, men også af æstetiske grunde samle de “grimme” rør ét sted som er mere skjult for skue. 

En rørskjuler er derfor det element som omslutter alle installationerne. Den kan derudover også have en lyddæmpende funktion, hvis dit rør skåner dig for at høre på naboernes skyl i toilet og afløb. 

Når det kommer til en rørskjuler, kan du både få den installeret af professionelle eller selv bygge den. Har du nogle rør, som du ikke vil have tilsyne - kan du enten få det lavet, eksempelvis når du alligevel får lavet din andre rør, eller du kan selv kigge ind i at lave den. Om du skal bruge støbejern eller andre materialer, kan du kontakte dit lokale byggemarked og høre nærmere om.

Der er mange fordele ved en rørskjuler - som at den skjuler dine rør og er lyddæmpende, men der er også ulemper. En rørskjuler kan godt fylde og optage plads. Derudover er det vigtigt du laver et flot stykke arbejde, da det ellers kan gå udover rummets indtryk, men også gøre det mere besværligt at komme til din faldstamme og rør.

Interesseret i hjælp?

Er du interesseret i hjælp med din faldstamme? Så kontakt Modulett i dag. De hjælper dig med de problemer og spørgsmål du burde have.

Besøg Modulett
modulett faldstamme

Skal du have nye rør eller stammer?

Der kan være mange gode grunde til, at du skal skal have nye rør og stammer. Måske er den blevet beskadiget under en i forvejen igangværende renovering, hvor der er sket et lille uheld, måske er den gamle ved at være for gammel, måske er den utæt eller måske kunne du bare godt tænke dig en bedre løsning.

Uanset hvad, så er det forståeligt og forventeligt, at du gerne vil have skiftet din faldstamme ud på et tidspunkt. Selvom din ikke er helt 70 år endnu, så kan det alligevel være en god ide at holde øje med den, hvis den har passeret de 50 år.

Der findes heldigvis et væld af muligheder for, hvad du kan vælge imellem. Du kan vælge at få en helt standard model installeret, som er fuldstændig magen til den, du har nu, eller du kan vælge at få en ny løsning. Hvis du er typen, der sidder med spørgsmålet om “hvad er en stamme?”, så kan valget være svært.

Ønsker du blot et pænt resultat, der virker, så kan det være en fordel at vælge en komplet løsning, hvor du får renovering og udskiftet din eksisterende stamme og dit toilet. Dette kan du blandt andet få hos Modulett.

Har du en utæt faldstamme? 

Dit hjems afløbssystem er en af de mest væsentlige komponenter i dit hjem. Dette rør er et af vigtigste knudepunkter, som en VVS’er er opmærksom på, når vedkommende undersøger dit hjem.

Det er derfor meget vigtigt, at dine faldstammer i god stand, da utæthed kan give store skader. I tilfælde af at du har et utæt stamme eller rør, vil det typisk vise sig ved våde pletter. Hvis dine vægge begynder at vise tegn på vide pletter eller lign. Kan det altså være fordi, at stammerne er er sprunget eller er utæt.

Diamanten på et rør er bredt, hvorfor en stor revne kan være føre til store problematikker. Derfor bør du altid være obs på et utæt rør, og i tilfælde af revner bør du slå til med det samme, således at revnerne ikke bliver større. Hvis revnerne bliver større kan det ende med, at det hele springer.

Andre tegn på at dine utætheder er, hvis det begynder at dannes mug på dine vægge. Dette sker fordi, at et utæt rør kan udvikle fugt bag væggene. Med andre ord er det altså meget vigtigt, at dit rør aldrig er utæt. Skulle det dog ske, bør du ringe efter en VVS’er med det samme, således at du undgår større skade i form af mug eller anden vandskade.

Forsikring i tilfælde af utætte faldstammer

Er skaden sket, kan det desværre være en dyr affære at fikse. Jo senere du opdager, jo større skader kan der være forekommet som følge af et utæt rør. Hvis du opdager det hurtigt, er det ikke sikkert, at der er sket nogen yderligere skade - men hvis du derimod først tilkalder hjælp efter en længere periode med en utæt faldstamme, kan der være sket mange skader. Uanset hvad bør du altid få undersøgt det af en professionel.

I nogle tilfælde vil din forsikring dække skaden af utætheder. Du bør altid få en professionel til at vurdere situationen, hvis du vil søge om forsikring. Det kan godt ske, at forsikringsselskabet afviser, hvis skaden ikke er “pludselig opstået skade”.

Dog vil der være undtagelser i nogle tilfælde af et utæt rør. Disse rør er som regel skjulte hvorfor det i nogle tilfælde ikke er muligt at opdage hurtigt nok. Dog er det stadig vigtigt, at du selv holder øje med dine stammer. Kontakt din forsikring for at vide mere.

FAQ om faldstammer

Hvad er en faldstamme?
En faldstamme er det spildevandsrør, som især findes i etagebyggerier, der leder spildevandet fra toilet og håndvask væk fra bygningen og ned i kloakken. Den er ofte bygget ind i væggen, men i ældre bebyggelser kan den også stå frit fremme i badeværelset.
Hvorfor skal en faldstamme have udluftning? 
Der dannes i en faldstamme forskellige gasser fra spildevandet, som ophober sig og kan danne et tryk. Udlignes dette tryk ikke ved hjælp af udluftning, kan du risikere, at vandet siges ud af dit toilet, eller at du vil opleve lugtgener fra faldstammen.
Hvornår skal en faldstamme udskiftes?
En faldstamme holder i mange år, så har du fået udskiftet din inden for de seneste årtier, skal du ikke bekymre dig om det. Har din faldstamme dog en alder på mere end 50 år, kan det være en god ide få service på den, eller overveje en udskiftning.
Hvad koster en udskiftning?
Det er forskelligt fra bolig til bolig og mellem de forskellige eksperter, men typisk vil en udskiftning af en faldstamme, samt prisen for den nye faldtsamme løbe op i en pris på cirka 35-40.000 kr. En relining kost omkring 15.000 kr., så dette er måske også en mulighed.
Selvfølgelig vil der være situationer, hvor folk er heldige, men det er mere fordi, de skaber noget andre ikke gør. Adskillige folk konkurrerer på samme marked, og det er her at SEO gør sig bedst. Et godt eksempel her er affiliate markedsføring. Her er der en million forskellige sider, som fokuserer på at finde goderne ved affiliate markedsføring. For at kunne konkurrere på dette marked, må man have en gennemført forståelse for SEO-marketing. 
Prisen for SEO afhænger af meget. Du kan hyre en professionel til at gøre arbejdet for dig eller udføre alt på egen hånd. Det vil tage væsentligt længere tid på egen hånd og du er selv ansvarlig for læringskurven undervejs. Men hvis du selv sidder med det hele, kan du for det meste gøre det gratis.

Læs også følgende indenfor faldstammer og rørskjuler

Læs om faldstamme udluftning her, og find ud af hvordan du undgå dårlig lugt på badeværelset.

Ved du endnu ikke om du skal have en udskiftning eller renovering af faldstamme? Så læs med her.

Angivelse af kilder og tests

Læs også mere hos Forbes her.

Real Homes har idéer til hvordan dit toilet og badeværelse kan se ud her.

Hvor brugbart var dette indlæg?

Klik på en stjerne for at bedømme den!

Gennemsnitlig bedømmelse 4.9 / 5. Optælling af stemmer: 8

Ingen stemmer indtil videre! Vær den første til at bedømme dette indlæg.

chevron-downmenu-circlecross-circle