Opdateret 23. november 2021 af Peter Klitkou

Hvad betyder HTTPS og HTTP?

Du har måske før studset lidt over, hvad de fem bogstaver før URL’en til en hjemmeside står for, og hvad det i det hele taget gør. Du har måske også lagt mærke til, at der nogle gange står “Ikke Sikker” her ud fra. Hvad dette betyder, og hvad du skal tænke om det, kommer vi her ind på.

https

Hvad er HTTPS?

HTTP står for Hyper Text Transfer Protocol, og er en protokol, hvor alt data overføres ukrypteret på internettet. Dette betyder, at hvis der sidder en og ser med på forbindelsen, så kan de se alt det data, der sendes frem og tilbage. For at gøre forbindelsen mere sikker, så tilføjes et “s” til protokollen, og dermed fås HTTPS. S’et står for secure og beskriver sikkerheden på forbindelsen.

HTTPS er altså en sikker forbindelse, hvorpå du ikke skal være bange for, at de oplysninger, der sendes mellem din computer og HTTPS’en bliver overvåget af andre.

Er HTTPS en nødvendighed?

Indsamler du personfølsomme data ind på din hjemmeside, kan det være en god ide at skifte til HTTPS. Har du dog derimod et website, hvor du blot viser din virksomhed frem, så er HTTPS ikke en nødvendighed. Dog vil alle nye hjemmesider blive forsynet med HTTPS.

Derrmed er HTTPS altså ikke en nødvendighed, men det kan være en god ide at have, især hvis du arbejder med personfølsomme data på din hjemmeside. En browser som Google Chrome viser ved alle HTTP-sider, at siden ikke er sikker. Dette er dog ikke tilfældet ved alle browsere, men kan give brugere en dårlig fornemmelse, når der på siden står “Ikke Sikker”.

Desuden favoriserer Google hjemmesider, der bruger HTTPS, da det krypterer kommunikationen mellem computer og server. Det vil altså sige, at de er to gode grunde til at skifte til en HTTPS-hjemmeside; synligheden på Google og brugeroplevelsen.

I samme forbindelse her, er det gavnligt for din SEO optimering at benytte HTTPS fremfor HTTP på din hjemmeside, da Google finder dig væsentligt mere troværdig og prioriterer din hjemmeside i søgeresultaterne frem for sider med en mere usikker forbindelse.

Er du nysgerrig på mere SEO, og hvordan du kan optimere din hjemmeside efter søgemaskinerne, så du får højere synlighed? Så kan du læse meget mere om SEO i vores indlæg “Hvad er SEO”, og finde endnu flere parametre du kan skrue på i blandt andet dit tekniske set-up.

Hvordan får man en HTTPS?

At skifte til HTTPS er helt smertefrit. Det kræver blot et SSL-certifikat, Secure Lock Layer, som er en digital sikkerhedsgodkendelse, der skaber en krypteret forbindelse, så ingen uvedkommende kan følge med i kommunikationen på websitet. Og dette kan du købe dig til.

Prisen og størrelsen på dette SSL-certifikat varierer alt efter størrelsen på din organisation, da store organisationer har brug for meget sikkerhed.

Helt konkret opsætter du en 301-redirect, som gør at din HTTP hjemmeside diregeres videre til din HTTPS hjemmeside, og det behøver du ikke gøre for hver enkelt underside, men det kan gøres for hele siden på den gang. Du skal dog huske at ændre interne links, som på kryds og tværs henviser på hjemmesiden, de skal nu henvise til HTTPS versionen. Hvis ikke der sker korigering i de links, mister de SEO effekt og din autoritet på siden.

Vær derudover opmærksom på duplikering af indhold, så der pludselig ikke forekommer to sider - både en HTTP og en HTTPS.

HTTP og HTTPS FAQ

Hvad står HTTPS og HTTP for?
HTTP(S) står for Hyper Text Transfer Protocol (+ secure). Det er en protokol, der sikrer sig at dit data, og dem du deler hjemmesiden med, blandt andet er sikkert, og ikke overvåges af andre.
Er det nødvendigt at have en HTTPS?
Det er ikke nødvendigt at have en, men det kan være en god ide, hvis du deler personlig data på nettet. Hvis det er en virksomheds hjemmeside, er det ikke nødvendigt, da du ikke deler personlig data og kun information og viden om din virksomhed.
Ikke træt endnu? Læs videre herunder
chevron-down