Vi kan opnå kommision gennem disse links. Artiklen er derfor en annonce. Læs mere >

Afkalkning af kaffemaskine - Tips og tricks til rengøring af din maskine

Efter lidt tid vil din kaffemaskine have brug for at blive rengjort, dette er for at bevare holdbarheden og den gode smag i kaffen. Afkalkning kan gøres effektivt med eddike, citronsyre og bagepulver.
Af 
Opdateret d. 6. september 2022
afkalkning kaffemaskine

Køkkenmaskiner som benytter sig af vand skal oftest afkalkes. Dette gøres for at få dem til at holde i længere tid. Det er samtidig heller ikke særlig lækkert at drikke kaffe med kalkrester i. Rengøringen kan ske på flere måder, dog vil der i brugsvejledningen tit stå, hvordan man går.

I denne artikel

I denne artikel finder du et godt overblik over de bedste råd og tips til afkalkning og rengøring af din kaffemaskine. Vi har samlet erfaringer fra flere forskellige hjemmesider og eksperter, som har afprøvet hvordan du effektivt, kan gøre din maskine helt ren - læs med.

 

5 tips til rengøring og afkalkning af din kaffemaskine

Gør dig selv den tjeneste og hold løbende din kaffemaskine ren gennem blandt andet afkalkning og rensning. Det giver dig mulighed for at fange problemer i opløbet, så din maskine ikke går i stykker i sidste ende. Det gør, at du kan beholde maskinen i mange år frem.

Når du afkalker din maskine, er der et hav af mulige tips og tricks, og vi kommer i denne guide blandt andet ind på, hvordan du afkalker med eddike eller citronsyre, og hvordan. Derudover kommer vi på myter om rengøring ved hjælp af bagepulver, så du kan finde den helt rette metode for dig.

Forskellige metoder til afkalkning af kaffemaskinen

Der findes forskellige måder hvorpå folk afkalker deres kaffemaskiner. Nogle vælger at købe specifikke afkalkningsprodukter til kaffemaskinen, fordi manualen siger, at netop det produkt er godt, mens andre bruger ting, de allerede har stående, herunder eksempelvis eddike.

Vi giver herunder vores råd til, hvordan du på bedste vis kan afkalke din kaffemaskine på forskellige måder.

Afkalkning af kaffemaskine med eddike

Afkalkning ved hjælp af eddike er en yderst populær metode, da det både er netop og billigt. Afkalkning med eddike kan både ske ved brug af almindeligt husholdningseddike, såvel som eddikesyre.

Eddikesyre er særligt godt og anbefalingsværdigt at bruge, hvis du ikke afkalker regelmæssigt.

Uanset hvilken type eddike, du vælger at anvende, så skal du dog være opmærksom på, hvad der står i kaffemaskinens brugsanvisning, da kaffemaskinen måske ikke tåler afkalking ved hjælp af eddike. Vær opmærksom på dette.

Sådan gør du:

 1. Start med at vende kaffemaskinen på hovedet så kalkrester og vandrester kan komme ud af maskinen og rørerne.
 2. Fyld herefter 1 dl eddike og enten 4 dl vand, hvis der er med eddikesyre at gøre, eller 1 dl vand, hvis der er med husholdningseddike at gøre.
 3. Start herefter kaffemaskinen og sluk den efter et par minutter. Ved at stoppe maskinen undervejs vil eddikeren gøre sit arbejde inde i rørerne. Tæt og sluk efterfølgende et par gange, indtil hele blandingen har været igennem systemet.
 4. Skrub gerne kaffemaskinen med en opvaskebørste, hvis der er plads og mulighed for dette.
 5. Skyl maskinen med koldt vand og vend endnu engang maskinen på hovedet, så alle rester af kalk kommer ud.
 6. Kør rent vand igennem maskinen og tør maskinen af.

Denne metode kan også nemt anvendes til afkalkning af din elkedel, hvis den også skulle være kalket til. Du kan eventuelt genbruge blandingen i kedlen, hvis du blot kommer et filter i kaffemaskinen inden du kører eddikeblandningen igennem, så det kan fange kalk og kafferester.

Har du brug for hjælp til at få afkalket din kaffemaskine med eddike, så kan du se denne video lavet af Videnscenteret Bolius, hvor Fru Grøn gennemgår processen:

Afkalkning af kaffemaskine med citronsyre

Afkalkning med citronsyre er både nemt og effektivt. Dog skal du, ligesom med eddike, være opmærksom på, om kaffemaskinen kan tåle det. Desuden er det super vigtigt at huske, at skylle kaffemaskinen igennem efter afkalkningen.

Sådan gør du:

 1. Først tømmer du kaffemaskinen for vand- og kalkrester ved at vende maskinen på hovedet.
 2. Når maskinen er tom kan du blande 1 spiseske citronsyre med 1 liter varmt vand.
 3. Når blandingen er opløst kan du hælde den i kaffemaskinen og lade det stå natten over.
 4. Dagen efter tømmer du kaffemaskinen for citronsyreblandingen og skyller godt med rent vand.
 5. Kør rent vand igennem maskinen, så alle rester kommer ud af kaffemaskinens rør og andre dele.

Så nemt kan afkalkning af kaffemaskinen udføres ved hjælp af citronsyre. Dette tager naturligvis lidt længere tid med eddike, men det er nemt og effektivt.

Afkalkning af kaffemaskine med afkalkningsprodukter

Afkalkning ved hjælp af afkalkningsprodukter enten fra kaffemaskinens egen producent eller fra andre populære mærker kan være anbefalingsværdigt, da du sikrer, at maskinen ikke tager skade eller andet.

Dog er denne metode typisk væsentlig dyrere, og derfor er det i sidste ende op til dig, om du vil gå den billigere vej eller efter producentens anvisninger.

Hvordan du afkalker med producentens egen afkalkningsprodukter kan du typisk læse meget mere om i manualen til kaffemaskinen.

Ens for de fleste kaffemaskiner er dog, at du enten hælder en afkalkningsvæske eller kommer en afkalkningstablet i maskinen, som så arbejder ved hjælp af vand, eller egenrådigt. Herefter er det altid en god ide at skylle maskinen igennem med rent vand for at undgå ubehagelig smagoplevelser eller ondt i maven.

Afkalkning af espressomaskine

Afkalkning af en espresso kaffemaskine foregår på næsten samme vis, som med andre kaffemaskiner. Her hælder du blot eddiken eller producentens afkalkningsprodukt i vandbeholderen og tænder maskinen.

En espressomaskine har ofte et afkalkningsprogram, alt efter hvor avanceret din maskine er, som du blot kan indstille maskinen på. Har du en mere manuel espresso kaffemaskine, så kører du blot blandingen igennem maskinen og herefter skyller du igennem med rent vand.

Det er her vigtigt at notere, at du ikke anvende citronsyre i din espressomaskine. Dette fraråder både vi og kaffemaskine producenter.

Nogle espressomaskiner kræver at du skiller dem ad inden du kan afkalke dem. Dette kan du læse meget mere om i kaffemaskinens manual, hvor der helt sikkert er et afsnit om afkalkning af kaffemaskinen.

Afkalkning af fuldautomatisk kaffemaskine

Afkalkning af en fuldautomatisk kaffemaskine gøres af flere årsager, herunder naturligvis for, at maskinen fungerer optimalt, men også for at opnå optimal levetid og smag, når du brygger kaffe. Afkalk derfor med jævne mellemrum din fuldautomatiske kaffemaskine.

Vandhårdheden er altid afgørende for, hvor ofte du behøver at afkalke din kaffemaskine. Har du en nyere fuldautomatisk kaffemaskine, så vil den selv gøre opmærksom på, hvornår det er tid til en afkalkning af kaffemaskinen.

Vandhårdheden kan du indstille i maskinens menu, som du kan læse mere om i manualen. Når kaffemaskinen er indstillet efter vandhårdheden, vil maskinen selv kunne beregne, når det er tid til afkalkning af kaffemaskinen.

Ofte vil maskinen selv fortælle dig, hvordan du afkalker den ved hjælp af simple step, hvis ikke, så læs med videre her.

Sådan gør du:

 1. Sluk maskinen
 2. Tøm og rengør vandbakke og kaffebeholderen. Bryggerenhedden tages ud og rengøres ved hjælp af varmt vand.
 3. Sæt vandbakke, kaffebeholder og bryggerenhed tilbage igen.
 4. Bland i vandbeholderen afkalkningsproduktet og vand - om det er afkalkningsprodukt fra en producent eller eddike er afgørende for mængden af vand. Producentens produkt vil ofte angive det på indpakningen, eddike kan du læse mere om ovenfor under “Afkalkning af kaffemaskine med eddike”.
 5. Tænd maskinen og kør rensningsprogrammet, der vil ofte endda være et specifikt program til afkalkning. Hvis dette er tilfældet, så vælg dette.
 6. Når programmet er kørt igennem skylles vandbeholderen og frisk, rent vand fyldes i, inden der igen køres et rensnings- eller afkalkningsprogram igen, nu bare med rent vand.


Det er således supernemt at afkalke sin fuldautomatiske kaffemaskine og behøver slet ikke at være et problem. Vi anbefaler dog altid, at du læser manualen igennem før du foretager en afkalkning af kaffemaskinen, så du sikrer, at afkalkningen foregår på rette vis, samt at du ikke laver permanente skader på din kaffemaskine.

Skulle du være i tvivl om, hvordan du gør med afkalkningen af din fuldautomatiske kaffemaskine, så kan du se med i denne video, hvor afkalkning af en kaffemaskine, der er fuldautomatisk, udføres:

Vandets hårdhed er afgørende for afkalkning af kaffemaskinen

Som det også er nævnt ovenfor, så har hårdheden af dit drikkevand en afgørende betydning for, hvor ofte du behøver at afkalke din kaffemaskine.

Bor du i et område, hvor hårdheden ikke er et hård, såsom i Midtjylland, så vil der ikke være nær så stort et behov for at afkalke ofte. Det kommer naturligvis også an på, hvor meget du anvender din kaffemaskine, for en kaffemaskine, der bruges ofte vil naturligt også hurtigt blive kalket, end hvis den næsten ikke bruges.

Befinder du dig i modsætning til dette et sted, hvor vandhårdheden er høj, såsom på Københavns Vestegn eller på Amager, og bruger du din kaffemaskine regelmæssigt, måske endda dagligt, så vil der være et noget større behov for afkalkning af kaffemaskinen.

Du kan læse mere om hårdheden af dit drikkevand her.

Hvor brugbart var dette indlæg?

Klik på en stjerne for at bedømme den!

Gennemsnitlig bedømmelse 5 / 5. Optælling af stemmer: 1

Ingen stemmer indtil videre! Vær den første til at bedømme dette indlæg.

cogclockmenu-circlecross-circle